PASTILA PENTRU SUFLET

0
39

Pilda zilei

Părinte, Cleopa a fost întrebat cum este cu viața de dincolo?
Acolo vom fi tot așa ca pe aici, bogați și săraci, cum va fi?
– Măi copii, acolo nu-i așa. Acolo nu merg banii de la CEC cu noi, acolo doar faptele merg cu noi, măi..
– Și cum putem știi care fapte sunt bune și care sunt rele?
– Conștiința îți dă de veste, măi. Să mergi la Sfânta Biserică, în Duminici și sărbători, să țineți posturile că sunt maica sănătății și lungimea vieții, să vă rugați dimineața și seara, să faceți oleacă de milostenie cu cei săraci, fiecare după putere, să aveți pururea rugăciunea inimii „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul sau păcătoasa.”  Așa să faceți, mânca-v-ar Raiul, să vă mănânce! Ați venit la un putregai de moșneag?
 – Părinte, dar faptele rele, cum știm că sunt rele?
 – Glasul lui Dumnezeu, care este sădit în om, de la Facere, îți strigă și îți spune: nu te duce la muierea altuia, că mâine poimâine vine moartea și te duce la Judecată, nu mânca de frupt în zilele de post că-i păcat! A postit Hristos, în deșertul Carantaniei, care nu a avut păcat, a postit Maica Domnului, care nu a avut păcate, au postit toți Sfinții lui Dumnezeu, ei, de care lumea nu era vrednică, iar noi păcătoșii mințim că nu putem posti. Dar ia să vină un război sau o secetă sau o boală să vezi atunci! Cine nu ține postul binecuvântat al Bisericii, va ajunge să țină postul doctorului și o să vadă atunci.
 Măi copii, cine are frică de Dumnezeu, știe cum să se păzească de tot păcatul, iar când se întâmplă să mai greșească, că toți greșim în toată clipa lui Dumnezeu, acela aleargă repede și se spovăduiește la duhovnic și ia iertare și canon. Ce, dacă se murdărește cămașa, o lași așa? Nu.  Te duci și o speli și iarăși se face curată. Tot așa-i și cu sufletul, măi copii..
 – Părinte, dar cu faptele bune cum e? Cum știm că le avem?
  – Să nu știi că le ai! Că vin dracii și ți le fură, prin slava deșartă a lumii, prin mândrie „ia uite măi cine sunt eu! ia uite cât bine am făcut! Eu îs cineva!” Nu așa, măi copii.  Omul care se vede pe sine mai păcătos decât toți, care se socotește nevrednic de viața aceasta și de toate darurile primite de la Dumnezeu, acela are poziția cea mai ortodoxă! – Dialog cu marele duhovnic și predicator, arhimandritul Ilie Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria.

 

 

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.