MYANMAR/ BILANŢUL TAIFUNULUI YAGI A URCAT LA 268 DE MORŢI ŞI 88 DE DISPĂRUŢI

0
10

Inundaţiile masive provocate de taifunul Yagi au ucis 268 persoane în Myanmar, conform unui nou bilanţ dat publicităţii miercuri de junta militară birmaneză, în timp ce un prim transport de ajutor internaţional a sosit în această ţară, potrivit unor mass-media de stat, informează AFP.

Inundaţiile din 56 de districte ale ţării s-au soldat cu „268 de morţi şi 88 de dispăruţi”, a anunţat junta într-un comunicat. Circa 270.000 de hectare de orezării şi alte culturi au fost inundate, iar peste 100.000 de animale domestice au murit, precizează comunicatul.

Un bilanţ anterior, transmis de postul TV de stat MRTV, indica 226 de morţi şi 77 de dispăruţi.

Super-taifunul Yagi a provocat inundaţii şi alunecări de teren de o amploare nemaiîntâlnită de câteva decenii în Asia.

Acesta a lovit iniţial, la începutul lunii septembrie, Filipinele şi sudul Chinei, provocând cel puţin 24 de morţi şi zeci de răniţi. Ulterior, a ucis 588 de persoane în patru ţări: 299 în Vietnam, ţara cea mai afectată, 268 în Myanmar, 20 în Thailanda şi una în Laos, conform datelor difuzate de fiecare ţară.

În Myanmar, inundaţiile au lovit puternic populaţiile deja vulnerabile din cauza conflictului civil, care a aruncat ţara în haos după lovitura de stat din 2021. Potrivit ONU, circa 630.000 de persoane ar putea avea nevoie de ajutor în urma taifunului Yagi.

Weekendul trecut, junta a emis un rar apel de ajutor către alte ţări, după ce, în trecut, a blocat ajutorul internaţional sau a acţionat pentru a face să eşueze astfel de programe.

Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat că speră la o revenire la normal „în şase luni”, a relatat joi cotidianul de stat Global New Light of Myanmar.

O navă indiană transportând în principal alimente uscate, haine, medicamente şi corturi a sosit miercuri în portul Thilawa, lângă capitala comercială Yangon, conform acestui cotidian.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.