Persoanele care vor să își „construiască” un corp armonios, mai ales în perioada verii, se feresc de fast-food și junk food, însă medicii nutriționiști susțin că putem slăbi și dacă mâncăm aceste tipuri de mâncăruri, fiindcă secretul este altul.
„Eu am spus întotdeauna că putem slăbi cu orice aliment, de la sarmale la merdenele, însă un profesor de nutriție din Kansas a demonstrat (că se poate slăbi cu fast food, n.r.) și a fost o chestiune năucitoare pentru mass media și pentru lumea medicală.
Medicul american a mâncat, timp de două luni și jumătate, 1.800 de calorii, „foarte importantă limitarea calorică – nu fast food, junk food – toate acele batoane care se numesc ciocolată, tot ce era ambalat, chipsuri, biscuiți, gogoși, toate prostiile. A făcut-o demonstrativ, ca replică la acel celebru film „Supersize me”, în care industria fast food era acuzată că îmbolnăvește oamenii”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic într-o emisiune TV.
Nutriționist: Putem slăbi și cu shaorma
Nutriționistul respectiv a slăbit astfel 12 kilograme, iar toate analizele de sânge s-au îmbunătățit. În ceea ce privește mâncarea tip fast-food, medicul spune că este un job de cuvinte. Mai clar, putem cumpăra fast (rapid) food, și să o mâncăm slow (încet).
„Sandvișul respectiv, mai ales dacă îl iei în varianta cea mai mică, și îl mănânci pe îndelete, te-ai bucurat de el, că e sandviș, că e shaorma. Până la urmă, ce avem acolo? O lipie cu cartofi și cu carne, cu niște legume și sos, e atât de gustoasă că e irezistibilă, nici nu știu la câte calorii ar ajunge, poate chiar 1.000. Dar dacă suntem zgârciți la sosuri și luăm shaorma la farfurie, ca să scapi de lipie, și mai pui lângă un lapte bătut, nu văd care este răul în această poveste”, a spus Bilic.
Mihaela Bilic a mai declarat că oprice metodă de slăbire este bună, precizând că nu există un anumit tip de mâncare de slăbit mai bună și că tot ce contează în această ecuație este cantitatea de mâncare pe care o consumăm.
„Nimeni nu te poate opri să te apuci de slăbit, nici nu ai nevoie de nutriționist. Slăbitul este un beneficiu pentru organism, nici nu ne dăm seama cât de mult rău ne face grăsimea în exces, iar organismul efectiv întinerește în timp ce tu slăbești. Slăbitul este nesănătos, frustrant, dezechilibrant, nu există metodă sănătoasă de a slăbi, dar important e să slăbești. Nu poți să spui că e mai bine să slăbești dacă mănânci piept de pui și salată decât dacă mănânci shaorma”, a mai precizat doctorul.
Mihaela Bilic: Este important să slăbim cu mâncarea care ne place
Ce este foarte important în procesul de slăbire este ca oamenii să dea jos kilogramele în plus cu mâncarea care le place. Este important să ne limităm la numărul de calorii stabilit, indiferent de alimentele pe care le consumăm.
„E important să slăbim cu mâncarea care ne place și cu care suntem obișnuiți pentru că apoi, în momentul în care vrei să menții greutatea, să nu ai niciunele din frustrările acumulate în timpul curei de slăbire și din interdicțiile pe care ți le-ai impus. Pentru că organismul, în momentul în care îi interzici, va mânca compulsiv și compensator tot ce a fost interzis.
Deci contează dacă tu ai slăbit doar cu piept de pui și salată, pentru că după ce se termină slăbitul, vei devora toate alimentele interzise. În schimb, dacă tu în timpul curei de slăbire, ai avut și prăjitură, și șnițel, și sandviș, nu ai acumulat niciun fel de frustrare legată de absența acestor alimente”, a spus Bilic.
Sursa: Adevarul Zilei