Parlamentul European adoptă reglementări în vederea încadrării criptomonedelor

0
209

Parlamentul European (PE) a adoptat joi prin vot, în unanimitate, reglementări cu privire la criptomonede – în lupta împotriva spălării de bani şi finanţării terorismului -, o primă etapă, în contextul în care mai multe autorităţi de reglementare din lume încearcă să încadreze acest sector, relatează AFP.

Regulamentul MiCA (Markets in Crypto-assets), care are ca scop lupta împotriva spălării de bani şi finanţării terorismului, a fost adoptat cu o largă majoritate.

În prezent, transferul de active virtuale, de exemplu de bitcoin, nu era reglementat în legislaţia europeană privind serviciile financiare.

”Prin Regulamentul MiCA, industria europeană a criptomonedelor dispune de o claritate a reglementării pe care ţări ca Statele Unite nu o au”, a salutat raportorul Stefan Berger (PPE, dreapta).

Însă unele voci au minimizat impactul acestor noi reglementări.

”Actorii (din domeniul) cripto vor putea începe să aplice reguli de bază ale finanţelor tradiţionale”, a avertizat miercuri, în timpul dezbaterilor, eurodeputata Aurore Lalucq (S&D, stânga).

”Este bine. Este mai bine decât nimic. Dar, oare, este suficient?”, a întrebat ea.

Eurodeputata şi-a exprimat regretul faţă de termenele de aplicare prevăzute.

Ea a avertizat, dând ca exemplu cea mai mare platformă de schinb de criptomonede din lume – Binance -, că aceasta ”va putea să se conformeze MiCA abia peste 18 luni, 18 luni în care cei care fac economii nu vor avea nicio protecţie”.

La începutul lui aprilie, o membră a Consiliului de Supraveghere al Băncii Central Europene (BCE), Elizabeth McCaul, a îndemnat, într-o postare pe blog, să se facă eforturi şi mai departe.

Concret, în virtutea acestei noi legislaţii europene, furnizorii de servicii de cripto-active (CASP) sunt obligaţi să se înregistreze şi să furnizeze date precise despre identitatea lor, dacă vor să opereze în Uniunea Europeană (UE).

”Travel Rule”, care există în domeniul financiar tradiţional, se va aplica în viitor transferurilor de cripto-active.

Această reglementare îi va obliga pe furnizorii de servicii de cripto-active să transmită anumite informaţii despre clienţi şi tranzacţii instituţiei financiare destinatare a acestor tranzacţii.

În vederea unei reduceri a amprentei mari a carbonului a criptomonedelor, cei mai mari furnizori de servicii sunt obligaţi să-şi divulge consumul de energie.

 

Sursa: Adevarul Zilei