Parlamentul European a aprobat planul pentru livrarea mai multor muniţii către Ucraina

0
170

Parlamentul European a aprobat, joi, un proiect de lege pentru creşterea producţiei europene de muniţii şi rachete. Legea privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP) urmăreşte să accelereze livrarea de muniţii şi rachete în Ucraina şi să ajute statele membre să îşi refacă arsenalele, arată comunicatul de presă al instituţiei. Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanţări în valoare de 500 de milioane de euro, ASAP urmăreşte să sporească capacitatea de producţie a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniţie sol-sol şi muniţie de artilerie, rachete şi componente ale acestora.

Comisia Europeană va identifica, va cartografia şi va monitoriza în permanenţă disponibilitatea acestor produse din domeniul apărării, a componentelor acestora şi a materiilor prime corespunzătoare. Propunerea stabileşte mecanisme, principii şi norme temporare pentru a asigura disponibilitatea în timp util şi durabilă a acestor produse din domeniul apărării pentru cumpărătorii lor în cadrul Uniunii Europene, mai indică sursa citată.

Eficacitatea acestui regulament va fi evaluată până la jumătatea anului 2024, ţinând seama de evoluţia contextului de securitate. Pe baza rezultatelor, se poate lua în considerare extinderea acestor măsuri şi alocarea unui buget suplimentar.

Comisia Europeană a prezentat legislaţia ASAP la 3 mai 2023, iar deputaţii au convenit în aceeaşi lună să declanşeze procedura de urgenţă a Parlamentului pentru a accelera aprobarea proiectului de lege.

„Decizia de astăzi marchează un pas important pentru securitatea şi apărarea Uniunii noastre şi, în special, pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei. Aceasta ne va spori capacitatea de a răspunde provocărilor în materie de securitate. Este o victorie pentru Europa şi pentru securitatea noastră colectivă. Parlamentul este acum pregătit să negocieze cu Consiliul şi sperăm să ajungem la un acord cât mai curând posibil”, a declarat liderul echipei de negociere a PE, eurodeputatul PNL Cristian Buşoi, conform sursei menţionate.

Legea a fost adoptată cu 446 voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 112 abţineri. Eurodeputaţii vor începe acum negocierile cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord politic, pe care PE intenţionează să îl voteze apoi în plen în iulie.

În paralel, eurodeputaţii lucrează asupra Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) pentru a sprijini colaborarea dintre statele membre în faza de achiziţii publice în domeniul apărării pentru a acoperi cele mai urgente şi critice lacune.

 

Sursa: Adevarul Zilei