Ședință crucială a coaliției despre banii românilor, de salarii și pensii – Deciziile Guvernului înainte de vizitele de la Bruxelles

0
167

Zi crucială pentru Coaliție! Se pun la punct, marți, ultimele detalii înainte de vizitele maraton de la Bruxelles, acolo unde vor fi negociate reformele din PNRR, legate de pensiile și salariile românilor și de pensiile speciale. Totul are loc la o zi după ce premierul Marcel Ciolacu a stat față în față cu șefa Comisiei Europene. 

Marți este o zi importantă pe agenda coaliției de guvernare. Reformele pregătite de Guvern pentru români urmează să fie prezentate și discutate la Bruxelles, odată cu vizita premierului Marcel Ciolacu și a delegației de miniștri ai portofoliilor-cheie. 

Șeful Guvernului i-a convocat pe liderii coaliției la Palatul Victoriei pentru a pune la punct documentele pentru Comisia Europeană privind reformele pregătite pentru a nu pierde bani din PNRR dar și măsurile fiscale, de austeritate, pentru scăderea deficitului bugetar. Miniștrii Cabinetului Ciolacu, printre care cel al Muncii, Finanțelor și Fondurilor Europene, vor prezenta Comisiei în această săptămână și în următoarea reformele pregătite pentru aprobarea banilor europeni din PNRR.  

Printre măsurile așteptate se numără și noile taxe, potrivit Realitatea PLUS, pentru scăderea deficitului bugetar. La pachet ar putea fi și măsurile de austeritate care deja au scos românii în stradă, înainte de a fi publicate. În ultimele săptămâni, sute de angajați au protestat împotriva măsurilor pregătite de Guvern.

Pe masa discuțiilor dintre liderii coaliției de marți vor fi atât pensiile speciale, cât și cele două reforme cruciale pentru românii de rând: noua lege a pensiilor și noua lege a salarizării. Și noile taxe trebuie negociate. 

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, urmează să prezinte pe 28 august, la Bruxelles, reforma pensiilor speciale, dar și a sistemului general de pensii, o nouă formulă de calcul, de indexare, precum și eliminarea inechităților în problema pensiilor. Este posibil să se vină și cu o lege separată pentru magistrați, iar o altă reformă ce ar urma să fie prezentată în fața staff-ului Comisiei Europene ar fi și legea salarizării, potrivit Realitatea PLUS.

Anunțurile privind vizitele de la Bruxelles au fost făcute deja de premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a declarat că, la Bruxelles,  „premierul României și miniștrii din guvernul României nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc și nici nu execută ordinele nimănui. Avem un dialog normal cu Comisia Europeană, care vizează închiderea anumitor jaloane din PNRR”.

Un alt punct important de rezolvat pe agenda României este deficitul bugetar, mai ales că s-a angajat pentru 4,4% în acest an. În ultimul său raport însă, Consiliul Fiscal arată că acest deficit va fi peste 6% din PIB în acest an, în absenţa unor măsuri de corecţie a derapajului bugetar.

Guvernul a anunțat de la începutul lunii august că va lua mai multe măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. România ar trebui să nu depășească ținta propusă pentru acest an , de 4,4%, însă deficitul ar urma să depășească 6% din PIB, potrivit ultimului raport al Consiliului Fiscal . Până în prezent, aceste măsuri nu au fost anunțate oficial, fiind prezentate în OUG pregătită de guvernanți.

CELE MAI IMPORTANTE REFORME PREGĂTITE PENTRU ROMÂNI, NEGOCIATE DE COALIȚIE

-» noile măsuri fiscale

-0,3% pentru clădiri rezidențiale (săgeată în sus) 500.000 euro
-0,3% mașini (săgeată în sus) 75.000 euro
-15% pentru sume scoase din țară
-1% companii cu venituri (sageată în sus) 100 milioane euro
-eliminarea facilităților fiscale (IT, construcții, agricultură)
-» noile măsuri de austeritate
-eliminarea posturilor vacante
-reducerea numărului de funcții de conducere
-comasarea sau regionalizarea unor instituții

Sursa: Realitatea PLUS

 

CELE MAI IMPORTANTE REFORME, NEGOCIATE DE COALIȚIE

-» reforma pensiilor speciale

-procurorii și judecătorii rămân cu aceleași pensii până în 2028
-crește vârsta de pensionare la 65 ani (treptat, până în 2035)
-trecerea la pensii pe contributivitate până în 2043
-impozit de 15% pe tot ce depășește salariul mediu net pe economie
-» reforma sistemului general de pensii
-nouă formulă de calcul
-noi reguli pentru indexare
-creșterea punctului de pensie
-creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani

 

CU CE VINE NOUA LEGE A SALARIZĂRII

-eliminarea inechităților
-tăierea sporurilor
-recalcularea salariilor la stat
-lege specială pentru salariile magistraților

Sursa: Realitatea PLUS 

Reformele ar fi trebuit deja făcute trebui deja schițate până pe 31 august,  precum și planul de investiții România riscă să piardă bani din PNRR pentru că nu a încheiat reformele la care s-a angajat prin PNRR, legate de pensii, salarii, măsuri fiscale pentru scăderea cheltuielilor bugetare, dar și de investiții. În cel mult o lună, mai precis la începutul sesiunii ordinare din septembrie, se așteaptă ca Parlamentul să adopte legea pensiilor speciale pentru a putea obține banii europeni din PNRR după depunerea cererii pentru a treia tranșă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.