Klaus Iohannis, despre măsurile fiscale: „Banii publici sunt de multe ori cheltuiți fără o eficiență mare”

0
109

Klaus Iohannis a vorbit, miercuri seara, la New York, despre măsurile fiscale luate de Guvern. Președintele consideră că banii publici sunt de multe ori cheltuiți fără o eficiență mare.

Întrebat dacă măsurile fiscale sunt eficiente, Klaus Iohannis a răspuns: „Este un pas în direcția bună. Că acum nu se vor rezolva toate problemele acumulate în 30 de ani e ușor de înțeles, dar pași trebuie făcuți. Nu putem să ne facem că banii publici sunt de multe ori cheltuiți fără o eficiență mare, să nu închidem ochii la evaziunea fiscală și nu putem lăsa anumite resurse să nu fie folosite. Cum se face asta este o artă pe care trebuie să o descopere guvernul, să vină cu măsuri care rezolvă problema și pe termen scurt, dar și pe cele sistemice, noi știm că avem sistemice. După părerea mea e un prim pas care se face. Proiectul va ajunge în Parlament unde va putea fi îmbunătățit, sunt posibile amendamente dacă sunt găsite necesare”, a spus Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, în ședința de guvern, măsurile fiscal-bugetare. Premierul a spus că reașezarea sistemului fiscal se va face pe patru componente.

„Am încheiat azi consultările pe tema ordonanței privind măsurile fiscal bugetare. Ne-am întâlnit în ultimele zile cu grupurile parlamentare, cu structurile asociative ale administrației locale, cu organizațiile neguvernamentale, dar și cu patronatele și sindicatele.

Acum putem să discutăm în primă lectură acest proiect care propune reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Vrem să stimulăm munca cinstită și să descurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziune. Propunem o abordare echilibrată, cu patru componente.

Reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de Creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele-cheie ale proiectului sunt legate de Supraimpozitarea luxului, viciului și profitului excesiv și, extrem de important, de Asigurarea echității fiscale între contribuabili.

Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu. Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor.

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.