Zelenski: „Există vești importante din România, sunt recunoscător președintelui Iohannis”

0
86

Războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 629. Președintele Zelenski a ținut să mulțumească României și președintelui Iohannis în cel mai recent discurs al său.

În regiunea Herson, 17 persoane au fost rănite în bombardamentele ruseşti de luni, transmite Ukrinform. 

Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Herson, a declarat într-o postare pe Facebook că ”de dimineaţă până seara, ocupanţii au acoperit cu foc aşezările paşnice din regiune”. 

Până în prezent, 17 persoane au fost rănite. Cel mai tânăr rănit este un bebeluş de două luni. În prezent, fetiţa se află în spital cu un traumatism cranian de gravitate moderată provocat de explozie.

Ucraina nu va primi, până la primăvară, un milion de obuze de artilerie promis de Uniunea Europeană. Informația pe surse a fost confirmată de către ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

„Din păcate, Bloomberg spune adevărul. Există întrebări și tragem „clopotele” foarte mult, ca să spunem așa, mult și tare”, a spus el, relatează Unian. Oficialul de la Kiev a criticat Uniunea Europeană de lipsa voinței politice de a continua să sprijine Ucraina.

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti, cu atât mai mult cu cât, într-o aparentă respingere a propunerii fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Ucraina să adere la alianţă fără teritoriile ocupate de Rusia, liderul ucrainean a reiterat obiectivul de a elibera întreg teritoriul ţării, inclusiv Crimeea, şi a anunţat că inamicul va fi lovit „corect şi puternic” atât pe teren, cât şi în Marea Neagră, graţie, în parte, activităţii serviciilor ucrainene de spionaj.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Pe de altă parte, preşedintele Zelenski a insistat din nou că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu cotropit de Rusia, inclusiv Crimeea, într-o aparentă respingere a propunerii pe care în urmă cu câteva zile o făcea fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta spunea că Ucraina ar trebui să fie primită în Alianţa Nord-Atlantică doar cu teritoriul pe care îl controlează, fără regiunile ocupate de Rusia, pentru că în felul acesta ar fi transmis Moscovei semnalul că nu poate împiedica intrarea Ucrainei în NATO. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.