ROMÂNIA PRIMEȘTE 10 MILIOANE DE DOLARI DE LA SUA PENTRU COMBATEREA TRAFICULUI DE COPII: UN PAS CRUCIAL ÎN PROTECȚIA MINORILOR

0
58

În data de 16 septembrie 2024, la sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii din București, a avut loc un eveniment semnificativ pentru eforturile de combatere a traficului de copii. Guvernul României a semnat un acord de parteneriat cu Guvernul SUA, prin care țara noastră va beneficia de o finanțare substanțială în valoare de 10 milioane de dolari. Acest sprijin financiar are ca scop principal lupta împotriva traficului de minori, o problemă gravă care afectează numeroase țări la nivel global.

România are onoarea de a fi prima națiune care primește acest tip de asistență financiară din partea Statelor Unite în cadrul acestei inițiative. Parteneriatul stabilit între cele două state are o durată prevăzută de cinci ani și își propune să abordeze multiple aspecte ale acestei problematici complexe. Principalele direcții de acțiune includ prevenirea și combaterea traficului de copii, oferirea de asistență și protecție victimelor, precum și îmbunătățirea proceselor de urmărire penală a infractorilor. De asemenea, acordul pune un accent deosebit pe consolidarea cooperării între autoritățile competente și societatea civilă.

Un element cheie al acestui parteneriat îl reprezintă înființarea a trei centre specializate:

1. Centrul Național de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copiilor, care va funcționa sub egida Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Acest centru va avea două obiective principale:
   – Va monitoriza și elimina conținutul dăunător din mediul online, cum ar fi materiale violente sau pornografice care ar putea afecta negativ copiii.
   – Va identifica nevoile de formare pentru profesioniștii din domeniul protecției copilului, asigurându-se că aceștia dispun de cunoștințele și abilitățile necesare pentru a face față provocărilor actuale.

2. Centrul Național de Combatere a Abuzurilor și Exploatării Sexuale a Minorilor în Mediul Online, care va fi integrat în structura Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

3. Centrul de Excelență pentru Securitatea Digitală a Copiilor, care va funcționa tot în cadrul IGPR.

Fondurile alocate prin acest parteneriat vor fi direcționate către organizații non-guvernamentale și instituții publice internaționale care colaborează îndeaproape cu autoritățile române în domeniul combaterii traficului de minori.

Cu ocazia semnării acestui acord, Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, a subliniat importanța acestui prim pas în eforturile comune de eradicare a traficului de copii și de protejare a victimelor.

În contextul acestui eveniment, ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, a atras atenția asupra creșterii îngrijorătoare a cazurilor de abuz împotriva copiilor în ultimii ani. El a menționat că România nu a fost scutită de acest fenomen alarmant și a evidențiat măsurile luate de Ministerul Afacerilor Interne pentru a combate această problemă. Printre acestea se numără crearea unei unități speciale în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, dedicată protecției și siguranței copiilor, precum și includerea unor măsuri specifice în programul „Foaia de Parcurs Antidrog”.

Gravitatea situației este subliniată de o cercetare recentă efectuată de organizația Justice and Care Romania, care arată că, în medie, un copil român devine victimă a traficului de persoane în fiecare zi. Acest studiu, desfășurat între decembrie 2023 și iunie 2024, evidențiază urgența cu care trebuie abordat acest fenomen și importanța crucială a parteneriatului româno-american în combaterea traficului de copii.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.