Consumul de gaze al UE ar urma să scadă mai mult decât importurile din Rusia

0
183

Cererea de gaze a Uniunii Europene ar putea scădea în următoarele 12 luni cu mai mult decât volumul total de gaze pe care UE s-ar aştepta să îl cumpere de la Rusia în acest an, a declarat Comisia Europeană, ceea ce este de natură să contribuie la reducerea presiunilor inflaţioniste asupra blocului european, relatează Reuters.

Într-un document consultat de Reuters, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, spune că politicile de economisire a energiei ar urma să reducă consumul de gaze al UE cu 60 de miliarde de metri cubi. Este o cantitate ce ar depăşi volumul combinat de gaz şi gaz natural lichefiat pe care UE se aşteaptă să îl importe din Rusia în 2023, potrivit documentului datat 23 mai.

UE a introdus măsuri de urgenţă pentru a economisi energia anul trecut, după ce Rusia a tăiat fluxurile de gaze către Europa şi a aruncat ţările europene în criză din cauza creşterii preţurilor la energie şi a aprovizionării limitate.

Depăşind obiectivul actual al UE de reducere a cererii de gaze cu 15%, cererea de gaze a blocului european a scăzut cu 18% în perioada august 2022 – martie 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din ultimii ani, întrucât măsurile de urgenţă, reducerea producţiei în industrie şi vremea blândă din timpul iernii au redus consumul.

„Acţiunile întreprinse în cadrul REPowerEU au dus la cele mai abrupte scăderi ale cererii de gaze din istorie”, se arată în document. Planul „REPowerEU” al UE a vizat să reducă dependenţa Europei de combustibilii fosili din Rusia.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie anul trecut, importurile de gaze ruseşti ale Europei erau de aproximativ 150 de miliarde de metri cubi anual.

Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, se număra printre ţările UE cele mai dependente de gazul rusesc, iar preţurile ridicate la energie legate de războiul din Ucraina au cântărit greu asupra finanţelor sale, precum şi asupra celor ale UE în ansamblu. Joi, datele au arătat că inflaţia a împins economia Germaniei în recesiune. Produsul intern brut al ţării a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv în primele trei luni ale acestui an.

 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.