Joe Biden participă la summit-ul flancului de est al NATO, găzduit de Klaus Iohannis la București

0
330

Președintele SUA, Joe Biden, și secretarul american de Stat, Antony Blinken, participă luni prin videoconferință la summit-ul Formatului București (B9) organizat în capitala României de președintele Klaus Iohannis și președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Formatul București reunește nouă state membre din flancul estic al NATO: România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Ungaria.

„Sunt bucuros să îl avem invitat pe președintele Joe Biden la Summitul București 9 pe care îl găzduiesc astăzi la București. Împreună cu președintele Andrzej Duda îi urăm bun venit și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în pregătirea summitului NATO”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Formatul „Bucureşti 9 – B9” a fost consacrat prin reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guvern desfăşurată la Bucureşti, la data de 4 noiembrie 2015, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda.

Principalul obiectiv al participanţilor la B9 îl reprezintă consultarea interaliată în vederea promovării unor poziţii comune în cadrul NATO, ţinând cont de interesele speciale ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est pe linia asigurării securităţii, stabilităţii şi prosperităţii în spaţiul cuprins de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Formatul a fost creat în răspuns la politica agresivă a Rusiei în flancul estic al NATO.

Summitul Formatului ”București 9” are loc luni de la ora 16.00, în format videoconferință, cu o zi înainte de un mare exercițiu militar ce are loc în România, la Smârdan (Galați). Aici, peste 2000 de militari şi 500 de mijloace tehnice şi maşini de luptă din cadrul Forţelor Terestre Române participă, în perioada 4-19.05.2021, la exerciţiul JUSTICE SWORD 21, pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de luptă a marii unităţi, structură inclusă în pachetul unic de forţe puse la dispoziţia NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.