Parchetul European își începe activitatea în iunie

0
352

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că Parchetul European va fi operațional la 1 iunie. Noua instanță va ancheta fraudele financiare, în special pe cele cu fonduri UE. 

”Suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al UE pentru anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kovesi, vor reprima activităţile infracţionale şi se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupţiei sau a fraudei”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Valori şi Rransparenţă, Vera Jourova.

Și comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a apreciat că lansarea Parchetului European reprezintă o nouă etapă în istoria integrării europene.
”Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetăţenilor noştri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu stricteţe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”, a spus oficialul european.

EPPO va avea sediul la Luxemburg și va fi condus de Laura Codruța Kovesi. Din echipa fostei șefe a DNA vor face parte 22 de procurori. Aceștia vor desfășura în statele membre anchete şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale.

C.E. a precizat, într-un comunicat, că Parchetul European va investiga, în medie, aproximativ 3.000 de cazuri pe an.

Este primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal frauda în materie de cheltuieli şi venituri, frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro), spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE, precum şi participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.
De asemenea, noul organism al UE poate ancheta și urmări penal orice altă activitate ilegală care este ”indisolubil legată” de o infracţiune împotriva bugetului UE.

Activitatea noului Parchet ar fi trebuit să înceapă la finalul anului 2020, dar calendarul a fost afectat de întârzierile în desemnarea de către state a procurorilor lor delegaţi au afectat acest calendar. Două state dintre cele 22 participante, Slovenia şi Finlanda, nu şi-au desemnat nici acum procurorii delegaţi, iar Comisia Europeană le-a reamintit să o facă rapid. Printre statele UE care nu participă la acest mecanism de cooperare judiciară consolidată se află Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisia Europeană, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre şi va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.