S-a adoptat proiectul de lege care interzice cumularea pensiei cu salariul pentru bugetari

0
437

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, după ședința de Guvern, că s-a adoptat proiectul de lege care interzice cumularea pensiei cu salariul pentru bugetari.

Întrebat cum comentează avizul negativ primit de la Consiliul Legislativ, premierul a zis: „Este un aviz optional, l-am luat în considerare, noi credem că nu este adevărat ce susține Consiliul Legislativ, vom merge în Parlament și acolo sunt singur că proiectul de lege va putea fi îmbunătățit, deși eu cred că forma corectă pentru România este cea propusă de noi”.

Vârstnicii nu vor mai putea cumula pensia cu salariul la stat. Legea a fosta doptată de Guvern, în urmă cu puțin timp. Proiectul a primit însă aviz negativ de la Consiliul Legislativ.

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care elimină cumulul pensie-salariu la stat și permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani și îl trimite Parlamentului pentru adoptarea în procedură de urgență, a anunțat premierul Florin Cîțu.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat să poată exercita opţiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiţia suspendării plăţii pensiei. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opţiunea între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

LEGEA CUMULULUI PENSIE – SALARIU

– rămânerea în activitate până la 70 de ani, la cerere
– poți cumula pensia cu salariul doar la privat

CINE POATE CUMULA PENSIA CU SALARIUL DE LA STAT
– parlamentarii
– judecătorii CCR
– membrii Academiei Române
– persoanele care au drepturi de autor
– profesorii plătiți cu ora
– invalizi de gradul III
– asistenţii maternali
– îngrijitorii la domiciliu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.