Alexandru Rafila: Niciuna dintre țintele asumate de către Guvern nu a fost atinsă. Toată lumea trebuie să aibă drepturi egale, fie că se vaccinează sau nu

0
359

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, afirmă că în toamnă ”nu vom avea 6 milioane de persoane vaccinate”.

„Nu cred că o să crească foarte mult, nu cred că în toamnă vom avea 6 milioane de persoane vaccinate, nu avem cum, la un ritm de 10-15 mii de persoane vaccinate zilnic, discutăm de cei care fac prima doză, pentru că asta este important, vă daţi seama că asta înseamnă cam 300.000 pe lună, ori în două-trei luni nu o să depăşim decât cu puţin 5 milioane de persoane vaccinate”,  a declarat deputatul PSD.

Alexandru Rafila mai spune că autoritățile nu au fost consecvente, iar informarea în timpul campaniei de vaccinare nu a fost deloc una bună.

„Noi nu am fost consecvenţi, asta a fost o problemă legată de modul de informare şi poziţionare în legătură cu vaccinarea, logistic a fost bine organizată, şi a făcut faţă fără niciun fel de probleme, dar din punctul de vedere al informării şi al celor care decid la nivel politic acolo a existat inconsecvenţă, au fost tot felul de lucruri populiste, targeturi, ţinte asumate cu tot felul de date care erau corelate cu ridicarea restricţiilor, niciuna dintre ţintele asumate de către Guvern, îmi pare rău să spun asta, mi-aş fi dorit să fi fost atinse dar nu au fost atinse, şi în momentul în care nu au fost atinsem ni s-a spus că de fapt a fost un soi de glumă ţinta respectivă şi că important era să avem un număr mic de cazuri în România, nu să atingem ţintele respective.

Asta arată inconsecvenţă şi lipsă de cunoaştere până la urmă, este bine să fii consecvent în ceea ce spui şi faci ca să poţi să eviţi în viitor apariţia unor izbucniri epidemice care să pună din nou în pericol economia şi mai ales modul de funcţionare al societăţii”, a mai spus specialistul.

Profesorul Rafila susține în continuare că singura soluție de a scăpa de pandemie este să ne vaccinăm.

Alexandru Rafila: Soluția este vaccinarea, nu luarea în derâdere a vaccinării

„În continuare, soluţia este vaccinarea, nu luarea în derâdere a vaccinării, campaniile de informare ţintite, chiar din poartă în poartă, de informare şi vaccinare, mai ales în mediul rural, informarea dedicată pentru părinţi, pentru că, ştiţi bine, în România, ca şi în multe alte ţări, s-a introdus şi vaccinarea la copii între 12 şi 15 ani, toate lucrurile astea trebuie conectate şi coordonate, mai ales că discutăm şi de un nou început al anului şcolar, este bine să înceapă în condiţii de siguranţă, şi să nu mai asistăm la situaţia pe care am trăit-o din nefericire anul trecut, când în cea mai mare parte a timpului şcolile au fost închise.

Dacă la nivel general avem 12.000 de persoane care se vaccinează cu prima doză în fiecare zi, proporţia copiilor nu poate să fie foarte mare, mai ales că acum încep şi vacanţele, este o perioadă în care s-ar putea gândi nişte lucruri mai originale puţin şi mai cu impact şi asupra părinţilor, pentru că până la urmă părinţii hotărăsc dacă îşi vaccinează copiii, aşa încât lucrurile să intre într-o zonă de siguranţă în toamnă.

Rămâne de văzut dacă se întâmplă aşa sau dacă în continuare zona aceasta de amestec politic puţin cam brutal în campania de vaccinare va continua sau nu. În ceea ce priveşte vacinarea, trebuie să mergem pe convingere, nu pe obligativitate, este un lucru important să eliminăm aceste suspiciuni legate de obligativitatea vaccinării, toată lumea trebuie să aibă drepturi egale, fie că se vaccinează sau nu, dar este important să fim protejaţi, iar cei care nu se vaccinează să aibă opţiunea testării pentru a putea participa la diverse tipuri de activităţi de natură socială”, a explicat prof. Rafila.

Sursa: Adevarul Zilei