Vremea este la extreme. Caniculă, vijelii și grindină în toată țara

0
391

Codurile portocalii pentru caniculă, vijelii și grindină au fost extinse pentru toată țara. Vremea este la extreme la sfârșitul lunii iunie.

Meteorologii au actualizat și extins, vineri, avertizările Cod portocaliu și Cod galben de caniculă, ploi torențiale, vijelii și grindină, care vor afecta toată țară.

De vineri de la ora 14.00, până sâmbătă dimineață la 6.00 va fi cod portocaliu de vijelii puternice, grindină, cantități de apă importante în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei.

Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni.

Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp.

Restul țării va fi până sâmbătă la ora 23.00 sub avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp.

Pe de altă parte, vineri, valul de căldură și disconfortul termic vor persista în toată țara. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

Totodată, meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat pentru Oltenia, Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei.

Aici, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade.

Sursa: Adevarul Zilei