O boală parazitară asemănătoare cancerului se răspândește de la câini la oameni

0
392

Oamenii de știință au descoperit un parazit care se poate transmite de la câini la oameni. Parazitul deja s-a răspândit în Canada.

Potrivit unor cercetări recente, o boală parazitară asemănătoare cancerului, cauzată de tenie, a fost identificată la pacienții din provincia canadiană Alberta, conform Gizmodo.

Cercetătorii cred că parazitul a fost adus de câini, din Europa, și că acum își face simțită prezența în America de Nord.

 „Alberta este în mod clar punctul fierbinte. Ar putea exista o serie de persoane din comunitate care incubează boala și pe care nu le-am găsit încă, dar timpul ne va spune”, a transmis Stan Houston, expert în boli infecțioase la Universitatea din Alberta .

„COVID ne-a reamintit că bolile care provin de la animale sunt potențial foarte importante și că ar trebui să fim atenți. Sunt foarte îngrijorat de faptul că am putea asista la o nouă creștere a valului”, a adăugat Houston.

Prin ingerarea ouălor microscopice ale teniei Echinococcus multilocularis prin intermediul alimentelor contaminate, oamenii pot dezvolta simptome asemănătoare cancerului de ficat, un proces care poate dura ani de zile. Alte simptome includ slăbiciune, dureri abdominale și pierdere în greutate.

Boala, numită echinococoză alveolară (AE), poate fi fatală în lipsa unui tratament, care implică, de obicei, îndepărtarea chirurgicală a excrescențelor parazitare.

Faptul că poate dura între cinci și 15 ani până la apariția simptomelor înseamnă că boala poate trece adesea neobservată.

 

Sursa: Adevarul Zilei