Un bărbat din Neamț a fost infectat cu un virus periculos. Șansele de supraviețuire

0
316

Un bărbat de 72 de ani din Neamț a fost diagnosticat de medicii de la Spitalul Parhon din Iași cu o afecțiune rară: infecție cu hantavirus. Boala este transmisă de rozătoare sălbatice și provoacă febră hemoragică cu sindrom renal.

Bărbatul locuiește în zona de munte, în comuna Ceahlău – Neamț, iar medicii spun că locuitorii din astfel de comunități sunt expuși la riscul de infectare.

Starea bărbatului este foarte gravă, deoarece are insuficiență renală și hepatică. În încercarea de a-i salva viața, medicii i-au făcut dializă, însă pericolul nu a trecut.

Medicii spun că 80-90% din astfel de cazuri evoluează favorabil dacă sunt tratate la timp, chiar dacă perioada de convalescență este lungă, de aproximativ 6 luni.

Infecția cu hantavirus provoacă febră foarte mare, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dureri lombare și abdominale puternice. Medicii spun că această afecțiune foarte rară este diagnosticată cu precădere în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor, dar există astfel de riscuri și pentru cei care merg în vacanță la munte.

Boala se poate instala în urma consumului de apă din surse nesigure, dacă aceasta a fost contaminată de rozătare sălbatice.

Începând din 2008, medicii de la Spitalul Parhon din Iași au tratat aproximativ 30 de infecții cu hantavirus. Cel mai recent caz fusese diagnosticat în 2019.

Sursa: Adevarul Zilei