Un inculpat în dosarul fostului edil Sorin Oprescu, cere CAB să trimită dosarul la Curtea de Justiție a UE

0
342

Curtea de Apel București a reluat, joi, dezbaterile în mega-dosarul de corupție al fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, în complet de divergență iar unul dintre cei judecați în dosar a cerut Curții să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu o cerere prejudicială.

Concret, este vorba despre Bogdan Cornel Popa, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, la data faptelor, care este judecat pentru luare de mită (4 infracțiuni), complicitate la luare de mită, dare de mită (2 infracțiuni), complicitate la dare de mită, trafic de influență (5 infracțiuni), spălare de bani (4 infracțiuni), abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată(3 infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat.

La termenul de joi al procesului avocat aacestuia a explicat instanței de judecată că în opinia sa modalitatea de implementare a unei Directive Europene privind Combaterea Spălării Banilor în legislația românească ar prejudicia drepturile pe care clientul său le are.

Acesta a arătat instanței de judecată că este vorba despre un recurs prejudicial ce ar trebui transmis CJUE spre competentă soluționare.

Apărătoarea lui Popa a arătat că cere CJUE lămurirea mai multor sintagme din Directiva Europeană privind Combaterea Spălării Banilor, care ar leza drepturile interne ale clientului său.

Procurorul DNA prezent la ședință s-a opus explicând că instanța nu aplică drept temeiuri de condamnare normel ale unor directive externe ci strict legislația penală internă.

”Observați că articolul Uniunii Europene nu poate fi aplicat de dumneavoastră. Nu puteți interpreta norma comunitară pentru că nu e atributul dumneavoastră.

Directiva privind Combaterea Spălării Banilor a fost deja suplimentată cu Directiva 5 și suntem surprinși că nu s-a făcut deloc vorbire despre aceasta”, a mai arătat magistratul Direcției.

Cei trei judecători au rămas în pronunțare privind această cerere și au stabilit reluarea cercetării judecătorești în 14 octombrie, termen până la care vor lua o decizie și îîn privința solicitării lui Cornel Popa.

Dacă s-ar admite acțiunea lui Popa iar cererea sa ar fi transmisă CJUE judecarea apelurilor din dosarul fostului edil al Capitalei s-ar putea suspenda până la soluționarea recursului prejudicial de către Curtea de la Luxemburg.

Curtea de Apel București a reluat, joi, în complet de divergență cercetarea judecătorească în dosarul de mare corupție al fostului edil al Capitalei, Sorin Oprescu.

La termenul anterior cei trei judectori au stabilit ca Primăria Capitalei trebuie să răspundă unei adrese cu întrebări ale instanței privind modalitatea în care a fost angajat la Crematoriul Vitan Bârzești fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.