O aeronavă TAROM a fost trimisă, astăzi, după românii rămași blocați în Africa de Sud

0
296

O aeronavă Tarom ajunge astăzi în Africa de Sud pentru a-I lua pe cei 36 de cetățeni români blocați în Pretoria din cauza noii tulpini Omicron. Printre ei, se află și campionii la rugby. Noua tulpină se răspândește în mai multe țări din Europa. Între timp, se fac verificări de ultimă oră și la noi în țară.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că un avion Tarom va fi trimis pentru a aduce în ţară cetăţenii români care au rămas blocaţi în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost anulate.

„Mai devreme a fost aprobată Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Prin Hotărâre s-a adăugat la ţările care au fost menţionate ieri (sâmbătă – n.r.) şi Malawi, iar, în plus, s-a stabilit că Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, prin DSU, şi Ministerul Transportului vor lucra împreună pentru repatrierea cetăţenilor români care nu pot să ajungă înapoi în România din cauza perturbărilor care sunt acum cu transportul aerian din zona respectivă, mai multe curse fiind anulate şi mai multe fiind pline, care ajung în Europa. Am început să întreprindem măsurile împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ministerul Transporturilor, prin Tarom, pentru trimiterea unui avion, la decizia Guvernului, care va pleca Bucureşti – Mombasa – Pretoria şi care urmează să aducă cetăţenii români”, a spus Arafat, duminică, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, prin Mecanismul de protecţie civilă europeană se va acorda sprijin şi altor cetăţeni europeni.

„Vom oferi şi prin Mecanismul de protecţie civilă europeană şi un număr de locuri pentru cetăţenii europeni ai altor ţări europene UE pentru a-i repatria la Bucureşti, după care de aici se stabileşte cum ajung în ţările lor”, a precizat Raed Arafat.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că o aeronava Tarom va zbura la Pretoria pentru a-i recupera pe românii blocaţi în Africa de Sud.

„În ceea ce priveşte cetăţenii români din Africa de Sud am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi începând de ieri au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o soluţie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de guvern şi în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să-şi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă”, a arătat Ciucă.

El a subliniat că Guvernul are datoria să ia astfel de decizii pentru cetăţenii săi.

„Ţinând cont că peste câteva zile vom sărbători Ziua Naţională, ar fi o bucurie pentru noi toţi ca toţi cei care sunt departe de ţară şi doresc să fie în ţară de Ziua Naţională să facem totul astfel încât să simţim împreună româneşte”, a adăugat Ciucă.

Suspendarea curselor aeriene către Uniunea Europeană are loc ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.