Anunț de ULTIM MOMENT al Ministerului Educației: Ce se întâmplă cu testarea elevilor anti-Covid pe bază de salivă

0
368

Testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate, anunță Ministerul Educației, într-o informare de presă. Precizarea vine pe fondul controverselor apărute în spațiul public pe marginea acestui subiect.

„Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte,din cauza întârzierilor în livrarea materialelor,  s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi”, informează Ministerul Educației. 

Potrivit sursei citate, conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din invatamant. Aceasta testare se va face de 2 ori pe săptămâna, luni și joi sau marți și vineri, in funcție de disponibilitatea testelor. 

De asemenea, Ministerul Sănătății este pregătit să acorde sprijin tehnic în privința procesului de testare a elevilor și cadrelor didactice.

Reamintim că una dintre companiile care furnizează teste pe bază de salivă pentru școli a anunțat că are în stoc peste 2 milioane de bucăți, care ar putea fi livrate imediat. Acestea nu au ajuns însă în școli până în acest moment, iar IGSU a pus întârzierile pe seama furnizorilor. Vorbim aici de circa 7 milioane de teste care ar fi trebuit să ajungă în școli până în acest moement, însă ele nu au ajuns în unitățile de învățământ, după cum chiar Ministerului Educației anunța.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) i-a transmis ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că motivul acestor întârzieri este faptul că furnizorii acestor teste nu și-ar fi respectat obligațiile contractuale.

De partea cealaltă, însă, una dintre companiile care furnizează aceste teste a precizat că este vorba despre o întârziere de 30 de zile, acuzată de anumite situații neprevăzute. Mai exact, de controalele mai aspre la graniță cauzate de apariția tulpinii Omicron. Aceste întârzieri au fost, de altfel justificate prin anumite documente, care au fost transmise și ISU. 

Compania anunță și că are în prezent stocuri de 2,4 milioane de teste care ar putea fi distribuite în șlcoli imediat, însă doar la solicitarea ISU.

Cert este că în acest moment nu știm exact când vor ajunge aceste teste în școli. Doar o zi ne mai desparte, practic, până luni, 13 decembrie, când elevii se vor întoarce în bănci, iar în unitățile de învățământ nu există suficiente teste pentru a asigura testarea copiilor. 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.