La ce să fii atent când îți cumperi produse cosmetice

0
160

De câte ori ți s-a întâmplat să te plimbi prin raionul de produse cosmetice și să citești pe etichete cuvinte precum ”hipoalergen” sau ”dovedit clinic”, însă puțini sunt cei care cunosc cu adevărat însemnătatea acestor termeni.

MARKETING INTELIGENT MENIT SĂ TE IMPRESIONEZE SAU NU?

Hipoalergen

Termen folosit pentru a defini un produs a fi mai puțin alergen comparativ cu altele. Folosit frecvent pe etichtele produselor dermato-cosmetice în schimb din punct de vedere legal nu există standardizări pentru a demonstra acest lucru. Mențiunea este făcută doar pentru a sugera consumatorului că produsul nu îi provoacă iritații dar din nefericire nu există nici o garanție cu privire la acest lucru. Astfel acest cuvânt devine lipsit de sens.

Dacă te cunoști alergic sau suspectezi că ai alergie la unul dintre produsele tale de îngrijire personală consultă un dermatolog, acesta va efectua anumite testări specifice.

Necomedogen

Literal acest cuvânt înseamnă ca ”nu va bloca porii”. Este frecvent întâlnit pe eticheta produselor destinate îngrijirii tenului gras sau cu acnee. Principala problemă legată de acest termen, este din nou, lipsa standardelor. Nu este greșit să căutăm în continuare acest termen pe eticheta produselor destinate tipului nostru de ten, în schimb fără așteptări prea mari, în ciuda etichetei, produsul poate încărca porii.

Dovedit clinic

Sintagmă folosită cu scopul de a impresiona clientul, dar și aici avem incertitudini. Putem crede că ”dovedit clinic” înseamnă  că eficacitatea produsului este bazată pe testări științifice riguroase. În realitate este mai mult marketing înșelător. De fapt acest termen atestă faptul că produsul în cauză a fost testat pe un număr minim de persoane care ulterior au raportat rezultatele testării la finalul perioadei prestabilite de timp.

Testat dermatologic

O altă sintagmă derutantă folosită în mod deliberat pentru a sugera că produsul este recomandat de medici dermatologi sau că a avut testări riguroase de un specialist în domeniu cu o eficacitate dovedită. De fapt, potrivit regulamentului U.E. testat dermatologic denotă că acel produs a fost testat pe subiecți umani, testări supravegheate de un dermatolog. Practic un produs ”testat” dermatologic este un produs aplicat de un specialist pe un grup format dintr-un număr redus de persoane monitorizând apariția unei iritații.

Natural

Acest termen nu este reglementat în SUA sau Marea Britanie și astfel înțelegerea acestuia rămâne strict subiectivă. Poate însemna extras din plante sau că ingredientele sintetice lipsesc sau că este lipsit de conservanți. Unii sugerează ca natural = cel puțin 5% din ingrediente se găsesc în natură. Există multe organisme de certificare, fiecare cu diferențele sale subtile. Astfel termenul ”natural” folosit pentru a descrie un produs cosmetic înseamnă foarte puțin.

Organic

Nu există o definiție legală, astfel certificările au criterii diferite de clasificarea produselor iar în lipsa unui standard acest termen își pierde însemnătatea. Citește cu atenție eticheta pentru ca s-ar putea să nu fie ce te așteptai să fie.

Fără conservanți

Există foarte puține cosmetice ce sunt lipsite de conservanți dar asta nu este un lucru rău, pentru că astfel crește valabilitatea produselor, aplicarea produselor contaminate cu germeni pe ten, mai ales în jurul ochilor pot cauza infecții serioase. Dacă un produs conține și apă este probabil să conțină un conservant, fără de care acel produs s-ar strica în doar câteva zile.

În cazul conservanților adăugați în produsele dermato-cosmetice există reglementări riguroase pentru a se asigura respectarea standardelor minime de siguranță.

Tipuri de conservanți:

Conservanți sau agenți eliberatori de formaldehină

(MI) Methylisothiazolinone

(MCI) Methylchloroisothiazolinone

Parabeni

Conservanți naturali

În concluzie trebuie să învățăm să ne alegem produsul și nu eticheta sau ambalajul. Consultarea unui medic dermatolog ar trebui să fie prioritară mai ales atunci când avem un ten cu probleme.  Alegerea unor produse de îngrijire personală optime, nu înseamnă un efort financiar suplimentar ci doar mai multă atenție.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bilbliografie:

The Beauty Bible, paula Begoun

The Skincare Bible, Anjali Mahto

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.