PERICOL NUCLEAR la Zaporojie! Oficial: „Sunt incendii, pene de curent care ne obligă să pregătim populația locală”

0
179

Situația din jurul centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, este extrem de alarmantă. Bombardamentele în zonă nu se opresc, în ciuda apelurilor făcute de experții ONU care se află zilele acestea la centrală și care au cerut stabilirea unei zone de securitate siguranță și protecție în jurul centralei nucleare pentru a preveni un accident nuclear. În lipsa unei decizii în acest sens, Ucraina a cerut, miercuri, locuitorilor zonelor ocupate de ruși din jurul centralei Zaporojie să evacueze zona pentru propria siguranță, relatează Reuters.

„Fac un apel către locuitorii din raioanele adiacente centralei nucleare Zaporojie …. evacuați! Găsiți o modalitate de a ajunge pe teritoriul controlat (ucrainean – n.r.)”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk, într-o postare pe Telegram.

Primarul ucrainean în exil din Energodar, principalul oraș care deservește centrala, a declarat, la rândul său, într-o postare separată pe Telegram că aceasta este sub focul forțelor ruse și că orașul nu are alimentare cu energie electrică.

Reamintim că oraşul ucrainean Energodar a fost bombardat masiv, marţi seară, informația fiind confirmată atât de partea ucraineană, cât şi de cea rusă, ambele acuzându-se din nou reciproc pentru aceste atacuri.

Un oficial local a declarat, miercuri, pentru Associated Press că rușii au tras cu rachete și artilerie grea asupra orașulului Nikopol, aflat pe malul opus al râului Nipru de Zaporojie.

Informația nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă.

„Sunt incendii, pene de curent și alte lucruri la (centrală – n.r.) care ne obligă să pregătim populația locală pentru consecințele pericolului nuclear. În ultimele zile, locuitorilor li s-au administrat pastile de iod pentru a-i proteja de o scurgere de radiații”, a afirmat guvernatorul regional Valentyn Reznichenko. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.