O navă militară românească a lovit o mină în Marea Neagră

0
132

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” trimis joi pentru a neutraliza o mină de război care plutea în derivă în  Marea Neagră, la circa 40 de kilometri distanță de portul Constanța,  a atins mina care a explodat și a produs avarii majore. Cei 75 de militari români aflați la bord sunt nevătămați. Nava „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în port.

Potrivit Forțelor Navale, condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii.

„Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).”transmit reprezentan\”ii For\”elor Navale.

 În urma producerii exploziei, nu sunt victime sau răniți, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată. Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare la pupa.

Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța.

După declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina.

Citiți și Mină de război descoperită în Marea Neagră, la Constanța

Sursa: Realitatea de Constanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.