Volodimir Zelenski susţine în continuare că racheta care a căzut în Polonia era „rusească”

0
211

Kievul a reafirmat, miercuri, că racheta care a ucis doi oameni cu o zi înainte într-un sat polonez de lângă graniţa cu Ucraina a fost „rusească”, contrazicând NATO şi Washington care acreditează mai degrabă teza unei rachete de apărare ucrainene, informează AFP.

„Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră”, a declarat miercuri seară la televizor preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că Kievul a dorit să facă parte dintr-un grup internaţional de anchetă asupra acestui incident.

„Cred că a fost o rachetă rusească, conform raportului armatei ucrainene”, a adăugat el, în timp ce oficialii NATO au estimat că este probabil o rachetă din sistemul ucrainean de apărare antiaeriană.

El a cerut apoi accesul experţilor ucraineni la „toate datele” din Occident şi la locul exploziei rachetei care a căzut în Polonia. „Vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt”.

Budapesta l-a criticat anterior pe Zelenski, spunând că dă un „exemplu prost” pretinzând că racheta este rusească. „Într-o astfel de situaţie, liderii lumii vorbesc în mod responsabil”, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Racheta care a lovit satul polonez Przewodow a stârnit temeri că NATO ar putea fi atrasă în conflictul – provocând o escaladare majoră – din Ucraina, întrucât Polonia este protejată de un angajament de apărare colectivă al Alianţei Atlantice.

Rusia a negat că a lansat racheta, însăşi Varşovia considerând că este „foarte probabil” să fi fost un proiectil antiaerian ucrainean, invocând „un accident nefericit”.

Racheta a ucis doi bărbaţi în Przewodow lovind o clădire agricolă, Polonia fiind în stare de şoc şi armata sa în alertă maximă.

Casa Albă nu a văzut „nimic care să contrazică” ipoteza, avansată de Varşovia, potrivit căreia această rachetă ar proveni „după orice probabilitate” de la apărarea antiaeriană ucraineană, a estimat miercuri o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson.

„Acestea fiind spuse, oricare ar fi concluziile finale, este clar că Rusia este în cele din urmă responsabilă pentru acest incident tragic” din cauza atacurilor sale împotriva infrastructurii civile ucrainene, a spus ea într-o declaraţie, adăugând: „Ucraina a avut şi are dreptul de a se apăra”.

„Incidentul a fost cauzat probabil de o rachetă de la sistemul de apărare aeriană ucraineană trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva rachetelor de croazieră ruseşti”, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire de criză la Bruxelles.

„Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenţionat împotriva Poloniei”, a mai spus preşedintele polonez Andrzej Duda.

Sursa: Adevarul Zilei