Alertă! Două cutremure puternice au lovit Insulele Solomon

0
163

Două cutremure puternice au avut loc marţi în Insulele Solomon, provocând avarii la aeroport şi la Ambasada Australiei, precum şi întreruperi ale energiei electrice în capitala Honiara, dar autorităţile au spus că nu a fost emisă nicio alertă de tsunami, în ciuda unor informaţii iniţiale în acest sens, relatează Reuters.

Primul cutremur s-a produs în largul oceanului, la o adâncime de 15 km, la aproximativ 16 km sud-vest de zona Malango, a precizat institutul american de monitorizare geologică USGS, care a estimat iniţial magnitudinea de moment a seismului la 7,3, apoi a revizui-o la 7,0.

Un al doilea cutremur, cu o magnitudine de 6, s-a produs în apropiere de epicentrul primului seism, 30 de minute mai târziu.

„Nu ştim dacă sunt răniţi, dar acoperişul anexei Înaltului Comisariat s-a prăbuşit, ceea ce ar indica pagube probabile în tot oraşul”, a declarat în parlament premierul australian Anthony Albanese.

Aeroportul internaţional Honiara a suferit pagube la tavan, dar clădirea a rămas intactă, a declarat telefonic pentru Reuters un angajat al companiei aeriene Solomon Islands Airline. El a sus că replicile continuă să se simtă, dar personalul aeroportului va continua să lucreze. Secţiunea avariată a terminalului aeroportului a fost închisă pentru pasageri.

Ziarul „Solomon Times” a relatat că a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică în cea mai mare parte a oraşului Honiara şi se fac evaluări preliminare ale pagubelor produse la liniile electrice.

Serviciul meteorologic al Insulelor Solomon a anunţat că nu există o ameninţare de tsunami, dar a avertizat asupra curenţilor marini neobişnuiţi. De asemenea, oamenii au fost sfătuiţi să fie vigilenţi, deoarece se aşteaptă ca replicile să continue.

Imediat după producerea cutremurului, de teama unui tsunami, oamenii au mers să se pună la adăpost pe terenuri mai înalte.

Întreruperi generalizate ale curentului electric sunt raportate pe întreaga insulă, iar Solomon Islands Broadcasting Corporation a precizat pe Facebook că toate serviciile de radio au fost scoase din emisie.

Biroul naţional de gestionare a dezastrelor a declarat că a primit informaţii potrivit cărora oamenii au simţit cutremurul, dar încă se evaluează pagubele.

Insulele Solomon este o ţară insulară formată din şase insule principale şi peste 900 de insule mai mici din Oceania, la est de Papua Noua Guinee şi la nord-vest de Vanuatu. Are o suprafaţă de 28.400 de kilometri pătraţi şi o populaţie de aproximativ 700 000 de locuitori.

 

Sursa: Adevarul Zilei