Eva Kaili, demisă din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European

0
209

Parlamentul European a votat, marţi pentru demiterea eurodeputatei elene Eva Kaili din funcţia de vicepreşedinte al PE, arată un comunicat de presă al instituţiei. Ea este vizată de o anchetă a justiei belgiene, inculpată şi arestată sub suspiciunea unor fapte de corupţie în care este implicat Qatarul.

Decizia de demitere a Evei Kaili a fost adoptată că 625 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi două abţineri. Pentru demiterea unuia dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European este necesar votul a două treimi dintre eurodeputaţi.

Decizia PE a fost provocată de o hotărâre în Conferinţa Preşedinţilor (preşedintele PE şi liderii de grup) de marţi dimineaţa, care au aprobat această demitere în unanimitate.

Plenul ParlamentuluIui European va dezbate, marţi, în jurul orei 16.30, asupra suspiciunilor de corupţie din Qatar şi de nevoia unei transparenţe mai sporite a PE şi o tragere la răspundere a instituţiilor europene şi vor vota o rezoluţie în acest sens, joi, în jurul prânzului, mai arată sursa citată.

Preşedintele Parlamentului European Roberta Metsola a susţinut un discurs, luni, în plenul PE, despre această situaţie, urmată de o scurtă dezbatere a liderilor de grup. Astfel, Metsola a anunţat, luni, lansarea unei anchete interne după Eva Kaili este anchetată de justiţia belgiană pentru suspiciuni de corupţie.

„Trebuie să-mi aleg cuvintele cu atenţie, într-un mod care să nu pună în pericol investigaţiile în curs sau să submineze prezumţia de nevinovăţie. Şi aşa voi face. Iar dacă furia şi mâhnirea mea nu sunt evidente, vă rog să fiţi siguri că sunt foarte prezente – împreună cu hotărârea mea ca acest Parlament să devină mai puternic. Democraţia europeană este atacată”, a adăugat Metsola.

Avocatul Evei Kaili, Michalis Dimitrakopoulos a dat, marţi asigurări că oficalul elen nu a acceptat nicio „mită din Qatar”.
„Poziţia sa este că este nevinovată. Ea nu are nimic a face cu mita din Qatar”, a afirmat avocatul lui Kaili.

Întrebat dacă au fost găsiţi bani în locuinţa clientei sale, juristul a spus că nu confirmă, nici nu dezminte informaţia. „Există o confidenţialitate”, a adăugat Michalis Dimitrakopoulos.

„N-am nicio idee dacă au fost găsiţi bani sau câţi bani au fost găsiţi”, a mai precizat avocatul.

De asemenea, Autoritatea elenă de luptă împotriva spălării de bani a blocat toate averile eurodeputatei Eva Kaili, cât şi rudelor acesteia. Ea a fost exclusă şi din Partidul Pasok.

 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.