Ultima oră! Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin a guvernului german pentru energia regenerabilă

0
140

Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin a guvernului german pentru energia regenerabilă, de 28 de miliarde de euro, care vizează extinderea rapidă a utilizării energiei eoliene şi solare, transmite Reuters.

Programul, care înlocuieşte o schemă existentă de sprijin pentru surse regenerabile, se va desfăşura până în 2026 şi este conceput pentru a îndeplini obiectivul Germaniei de a produce 80% din energia electrică din surse regenerabile până în 2030.

Comisia Europeană a declarat că schema este ”necesară şi adecvată” pentru a promova energia regenerabilă şi pentru a reduce emisiile cu efect de încălzire a planetei şi că impactul său pozitiv asupra mediului depăşeşte posibilele denaturări ale concurenţei.

”Schema germană din 2023 privind energia regenerabilă va contribui la decarbonizarea în continuare a producţiei de electricitate”, a declarat şefa UE pentru politica de concurenţă, Margrethe Vestager, într-un comunicat.

Schema plăteşte o primă producătorilor de energie regenerabilă, pe lângă preţul de piaţă pe care îl primesc pentru vânzarea energiei lor.

Producătorii mici pot primi un tarif de alimentare care oferă un preţ garantat pentru electricitatea lor.

Extinderea producţiei de energie curată va fi esenţială pentru îndeplinirea obiectivului Germaniei de a-şi elimina emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2045 – precum şi pentru a elimina parţial decalajul de aprovizionare cu energie cauzat de faptul că Rusia a oprit majoritatea gazelor pe care le trimite în Europa în acest an.

Răspunsul Berlinului la criza energetică a Europei a atras critici din partea unor ţări UE. Preocupările s-au concentrat asupra planului mai larg al Germaniei de a cheltui până la 200 de miliarde de euro în subvenţii pentru a proteja consumatorii şi întreprinderile de creşterea costurilor energetice – o sumă pe care multe alte state nu şi-o pot permite şi despre care unii au spus că ar denatura concurenţa pe piaţa unică a Uniunii Europene.

Comisia a spus că sprijinul de stat din surse regenerabile al Berlinului este limitat la ”minimul necesar” şi include garanţii pentru a minimiza denaturările concurenţei.

Companiile trebuie să liciteze pentru ajutor în cadrul licitaţiilor guvernamentale. Pentru a evita compensarea companiilor de două ori, Germania va elimina treptat sprijinul existent pentru producătorii de energie regenerabilă în perioadele de preţuri negative ale energiei, până în 2027.

 

Sursa: Adevarul Zilei