Atacuri masive ale Rusiei înainte de Anul Nou: Oraşul Liov, rămas 90% fără curent

0
146

Forţele Aeriene ucrainene denunţă joi atacuri ruse ”masive” cu rachete de croazieră, în mai multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev, iar 90% din oraşul Liov (vest) a rămas fără curent în urma atacului, relatează AFP.

”Inamicul atacă Ucrana pe mai multe fronturi, cu rachete de croazieră trase din avioane şi de pe nave”, anunţă pe reţele de socializare Forţele Aeriene ucrainene.

În toiul iernii, cu doar câteva zile înainte de Anul Nou, Liovul, un oraş important situat în vestul Ucrainei, a fost privat joi în proporţie de 90% de electricitate.

”90% din oraş a rămas fără electricitate (…). Tramvaiele şi trolibuzele nu mai circulă în oraş. Ar putea avea loc întreruperi (în alimentarea cu) apă”, anunţă într-o postare pe Telegram primarul Liovului Andrii Sadovî.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţă că ruşii au lansat peste 120 de rachete vizând populaţia şi infrastructuri civile, relatează BBC.

Cel puţin trei persoane – inclusiv o fată în vârstă de 14 ani – au fost internate la spital în urma unor explozii la Kiev, a anunţat primarul Vitali Kliciko.

Explozii au avut loc şi la Harkov, Odesa, Liov şi Jitomîr.

Guvernatorul regiunii Odesa (sud), colonelul Maksim Marcenko, denunţă un ”atac masiv cu rachetă în Ucraina”.

Forţele Aeriene ucrainene au anunţat că Rusia atacă din ”diverse direcţii cu rachete din aer şi de pe mare”, dar şi cu drone kamikaze.

Sirene de alertă aeriană au răsunat joi în întreaga Ucraină, iar consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici i-a îndemnat pe civili să se adăpostească şi a anunţat că apărarea antiaeriană a intrat în acţiune.

La Kiev, cel puţin două case au fost avariate de fragmente ale unor rachete interceptate, potrivit Administraţiei Militare.

Kliciko a anunţat că 16 rachete au fost distruse deasupra capitalei de apărarea antiaeriană.

În regiunea Mîkolaiv (sud), guvernatorul Vitali Kim a anunţat că cinci rachete au fost interceptate de către apărarea antiaeriană.

Marcenko a anunţat, rândul său, că 21 de rachete au fost doborâte în regiunea Odesa. Fragmente de rachetă au lovit clădiri locuite, însă nu s-au raportat victime.

La Liov (vest), primarul Andrii Sodovî a anunţat că au avut loc mai multe explozii.

Podoliak acuză Moscova de faptul că vrea ”să distrugă infrastructură critică şi să omoare civili în masă”.

Zeci de atacuri ruseşti au vizat intensiv Ucraina în ultimele săptămâni, cauzând întreruperi repetate ale alimentării cu electricitate în întreaga ţară.

Primarul Liovului a anunţat că 90% din oraş a rămas fără curent joi, iar Kliciko a avertizat că ar putea avea loc noi întreruperi ale alimentării cu curent şi apă în capitală.

Întreruperi ale alimentării cu electricitate au fost raportate în Odesa şi Dnipopetrovsk.

”Ele sunt operate din cauza ameninţării tacurilor cu rachetă, pentru a evita semnificativ pagube, în cazul în cvare inamicul reuşeşte să lovească instalaţii energetice”, precizează furnizorul de electricitate DTEK.

Şeful Administraţiei Militare de la Krivoi Rog (centru), Oleksandr Vilkul, a anunţat că rachete au fost lansate împotriva localităţii ”de pe nave şi din avioane (ruseşti) de la Marea Negară”. Alimentarea cu curent a oraşului a fost oprită, ca măsură de ”precauţie”, a adăugat el.

Comandamentul Militar de Sud a avertizat că armata rusă se pregătea să lanseze până la 20 de rachete din poziţii de la Marea Neagră.

Ucraina a doborât în decembrie 60 dintr-un baraj de 70 de rachete ruseşti.

Moscova neagă în mod repetat că vizează civili în atacurile sale cu rachetă, însă preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut recent că armata rusă atacă instalaţii energetice ucrainene.

În urma acestei recunoaşteri, lideri străini, inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron, au denunţat vizarea unor instalaţii energetice drept crime de război.

Guvernul de la Kiev le cere aliaţilor săi din Occident sisteme de apărare antiaeriană suplimentare, iar preşedintele american Joe Biden a anunţat că Statele Unite urmează să livreze Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot.

 

Sursa: Adevarul Zilei