Cutremur puternic în Indonezia, cu magnitudinea de 7 pe scara Richter

0
144

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de moment 7, s-a produs miercuri în arhipelagul Maluku din estul Indoneziei, a anunţat institutul american USGS, iar centrul de alerte pentru tsunami în Pacific a avertizat că este posibilă producerea unor valuri seismice pe o distanţă de până la 300 de kilometri de epicentru, relatează AFP.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 150 de kilometri nord-vest de insula estică Halmahera din arhipelagul Maluku (cunoscut şi sub denumirea de „Insulele Mirodeniilor”), la o adâncime de 48 de kilometri, a precizat USGS. 

Seismul s-a produs la ora locală 13:06 (07:06, ora României). Estimată iniţial la 7,2, magnitudinea sa a fost revizuită ulterior la 7,0 de către USGS.

Agenţia indoneziană de meteorologie, climatologie şi geofizică (BMKG) a avertizat asupra unor posibile replici, precizând că primul cutremur a fost urmat deja de cinci replici, dintre care cea mai mare a avut o magnitudine de 5,3.

Cutremurul a fost resimţit timp de 15 până la 20 de secunde, iar localnicii au ieşit înspăimântaţi din case temându-se că se vor prăbuşi clădirile. Deocamdată, nu au fost anunţate victime.

Indonezia se confruntă cu o activitate seismică şi vulcanică frecventă din cauza poziţiei sale pe „centura de foc” a Pacificului, la întâlnirea plăcilor tectonice. Anul trecut, la 21 noiembrie, 602 persoane au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 5,6 care a zguduit provincia dens populată Java de Vest de pe insula principală Java.

Cel mai grav cutremur din Indonezia, care a avut loc în largul coastei Sumatrei, la 26 decembrie 2004, a ucis peste 230.000 de persoane din Sri Lanka, India şi Thailanda şi a provocat valuri uriaşe, de până la 30 de metri înălţime, pe ţărmul din Banda Aceh, în nordul Sumatrei. Seismul a avut o magnitudine de 9,1.

 

Sursa: Adevarul Zilei