Moscova îl expulzează pe ambasadorul eston Margus Laidre

0
136

Rusia anunţă luni că l-a expulzat pe ambasadorul Estoniei, Margus Laidre, care urmează să părăsească ţara la 7 februarie – primul ambasador expulzat de la începutul Războiului rus din Ucraina – şi denunţă ”rusofobia totală” a Tallinnului, în urma expulzării, în ianuarie, a 21 de diplomaţi ruşi şi alţi angajaţi ai Ambasadei Rusiei, relatează AFP.

”Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe, care subliniază că reduce nivelul relaţiilor la nivel de însărcinat cu afaceri.

Rusia şi Occidentul şi-au multiplicat expluzările de diplomaţi în ultimii ani, dar mult mai puternic în urma invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Însă este pentru prima oară când este expulzat un abasador de la începutul conflictului.

”În ultimii ani, liderii estoni au distrus în mod deliberat toate relaţiile cu Rusia. Rusofobia totală şi cultura ostilităţii faţă de ţara noastră au fost ridicate de către Tallinn la rangul de politică de stat”, se plânge diplomaţie rusă.

Moscova consideră că expulzarea diplomaţilor ruşi anunţată la 11 ianuarie de către Estonia a confirmat ”politica de distrugere a relaţiilor între cele două ţări”.

”Întreaga responsabilitate a evoluţiei acestei situaţii în relaţiile dintre Rusia şi Estonia incumbă părţii estone. Vom continua să reacţionăm faţă de măsuri ostile impuse de către liderii estoni”, mai anunţă Ministerul rus de Externe.

Estonia – care susţine Ucraina în război împotriva Rusiei şi cu care avea numeroase puncte de fricţiune după implozia URSS – a justificat aceste expulzări prin necesitatea de a ”atinge paritatea” ca număr al membrilor personalului diplomatic al celor două ţări.

În aprilie, Rusia a dispus închiderea consulatelor estone la Sankt Petersburg şi Pskov şi a declarat membrii personalului acestora cinsulate ”personae non gratae”.

Moscova lua acea decizie după ce cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au expulzat diplomaţi ruşi în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina.

Rusia a procedat la mai multe expulzări de diplomaţi de la începutul Războiului rus în Ucraina – 34 de francezi în mai şi 14 bulgari în august.

 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.