Alertă! Hackerii construiesc platforme care seamănă cu site-uri cunoscute pentru a culege date

0
132

Atenţie la ştirile false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă din România. Atacatorii promovează scam-uri cu false oportunităţi rapide de a obţine o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt. Textul în limba română este unul precis construit, arată Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

„Folosindu-se de mirajul câştigului rapid, atacatorii redirecţionează potenţialele victime către site-uri de phishing, site-uri clonă care arată similar cu cele oficiale ale unor companii sau chiar organizaţii media din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă utilizatorii creduli cad în capcana atacatorilor şi furnizează informaţii sensibile”, transmite sursa citată.

Pentru început, atacatorii colectează date personale – nume, prenume, adresa de e-mail şi număr de telefon. Ulterior, cel mai probabil, utilizatorii care au introdus date pe astfel de pagini de phishing vor fi contactaţi pe mail sau telefonic pentru false oportunităţi de investiţii. Prin acest ultim pas, infractorii vor încerca să vă fure datele de card sau să îi determine pe oameni să facă o plată din cont.

DNSC recomandă:

  •  analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online
  •  verificaţi mereu sursa informaţiei, a mesajului primit, precum şi adresa site-urilor pe care le vizitaţi, înainte de a acţiona
  • evitaţi accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate, fără a le verifica cu o soluţie de securitate
  •  atenţie la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceţi anumite acţiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi.

 

Sursa: Adevarul Zilei