Volodimir Zelenski este aşteptat la Bruxelles pentru a cere avioane de luptă

0
136

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat, joi, la Bruxelles la un summit al celor douăzeci şi şapte, unde ar trebui să ceară aliaţilor săi să-i livreze avioane de luptă „cât mai curând posibil”, aşa cum a făcut miercuri la Londra şi Paris, scrie AFP.

Şeful statului ucrainean a început miercuri un mini-tur surpriză european, fiind a doua călătorie în străinătate de la izbucnirea războiului în 24 februarie 2022, după cea din Statele Unite în decembrie.

„Este un semnal puternic că preşedintele participă personal la această primă întâlnire a şefilor de stat şi de guvern din UE, un semnal de solidaritate europeană”, a salutat cancelarul german Olaf Scholz.

Momentul este crucial pentru Ucraina, care este îngrijorată de succesele recente ale armatei ruse în Donbass şi se teme de o ofensivă majoră în următoarele săptămâni.

Primit la Londra, miercuri, de premierul Rishi Sunak şi de regele Charles III, preşedintele ucrainean a fost întâmpinat seara de omologul său francez Emmanuel Macron, care l-a invitat şi pe Olaf Scholz la o cină târzie la Palatul Elysee.

„Avem foarte puţin timp”, a insistat Volodimir Zelenski. „Cu cât Ucraina primeşte mai devreme arme grele cu rază lungă de acţiune, cu cât piloţii noştri primesc mai repede avioane, cu atât această agresiune rusă se va încheia mai repede”, a adăugat el.

În faţa jurnaliştilor, Macron şi Scholz au temporizat întrebările despre avioane, nouă etapă în sprijinirea Kievului, pe care prim-ministrul britanic Rishi Sunak a părut să deschidă calea cu prudenţă. 

Cancelarul s-a limitat să-l asigure că aliaţii îi vor sprijini ţara, în special militar, „atâta timp cât va fi necesar”.

Alături de el, Emmanuel Macron a promis că va continua „efortul” de „livrare a echipamentului de apărare”

„Suntem alături de Ucraina”, „cu hotărârea de a o însoţi spre victorie şi restabilirea drepturilor sale legitime”, a spus preşedintele francez, care a mai spus că doreşte să „construiască pacea” cu Volodimir Zelenski, în special printr-o „conferinţă internaţională” care implică „numărul maxim de parteneri”.

La Londra, preşedintele ucrainean s-a adresat Parlamentului întrunit la Westminster Hall, care a primit în 1960 lideri străini precum francezul Charles de Gaulle, dar şi sicriul Reginei Elizabeth II în septembrie.

„Vă cer, dumneavoastră şi lumii, în cuvinte simple, dar foarte importante: avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate”, a spus el.

Până acum, occidentalii au fost reticenţi în a face acest pas suplimentar de teama unei escaladări cu Moscova. Dar, susţinătorii Kievului au convenit deja în ianuarie să furnizeze tancuri grele.

Şeful guvernului britanic a promis că va forma piloţii de luptă „la standardele NATO”. El a cerut armatei britanice să investigheze posibilele livrări de avioane, o singură opţiune „pe termen lung”. 

În faţa presei, alături de preşedintele ucrainean, Rishi Sunak a recunoscut că livrările de avioane au făcut „desigur parte din conversaţie”, dar a subliniat că pregătirea necesară ar putea dura până la trei ani.

Zâmbind, oaspetele său a răspuns că piloţii ucraineni, având în vedere experienţa lor de război, au urmat deja echivalentul a „doi ani şi jumătate” de pregătire. Totuşi, a recunoscut că prioritatea pentru moment a fost primirea de blindate şi arme cu rază lungă de acţiune.

În ultimele săptămâni, armata rusă, sprijinită de paramilitarii grupării Wagner şi întărită de sute de mii de civili mobilizaţi, a revenit la atac, în special în Donbas, pentru care Moscova revendică anexarea.

 

Sursa: Adevarul Zilei