Bilanţul cutremurului din Turcia şi Siria a ajuns la peste 37.000 de morţi. Anunțul de ultimă oră făcut de ONU

0
135

Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria în urma cutremurului catastrofal de luni a ajuns la cel puţin 37.357 morţi în ambele ţări, dar faza operaţiunilor de căutare şi salvare ar urma să „se apropie de sfârşit”, la o săptămână de la producerea seismului devastator, în ciuda faptului că încă mai există cazuri miraculoare de găsire a supraviţuitorilor.

Bilanţul victimelor din Turcia a ajuns la 31.643 de morţi, a anunţat luni Centrul turc de coordonare a situaţiilor de urgenţă SAKOM, citat de CNN, în timp ce bilanţul confirmat al morţilor în Siria este de 5.714 persoane. Acest număr include peste 4.300 de morţi în zonele din nord-vestul Siriei aflate sub controlul opoziţiei şi 1.414 decese în părţile din Siria controlate de guvern.

Astfel, bilanţul total al cutremurului care s-a produs în urmă cu o săptămână a ajuns la 37.357 de morţi în ambele ţări, dar sunt temeri că numărul deceselor este cu mult mai mare.

Faza operaţiunilor de căutare şi salvare după cutremurul major care a lovit Turcia şi Siria în urmă cu o săptămână „se apropie de sfârşit”, a anunţat luni şeful agenţiei ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, aflat în Siria. El a arătat că urgenţa trece acum la a furniza adăpost, hrană, şcolarizare şi îngrijire psihosocială pentru supravieţuitori.

Şansele de a mai găsi oameni în viaţă printre ruinele clădirilor prăbuşite sunt din ce în ce mai mici, în ciuda unor cazuri miraculoase foarte mediatizate. Echipele de salvatori trimise de mai multe ţări deja au început să se retragă din Turcia.

„Ceea ce este cel mai izbitor aici este că, fie şi în Alep, care a suferit atât de mult în aceşti mulţi ani din cauza războiului, acest moment a fost cam cel mai rău pe care l-au trăit aceşti oameni”, a declarat Martin Griffiths. Alep este un oraş din nord-vestul Siriei, aflat în prezent sub control guvernamental, dar care a fost o linie de front importantă în războiul civil sirian.

Griffiths a declarat că Naţiunile Unite vor dispune ca ajutoarele să treacă din regiunile controlate de guvern în nord-vestul controlat de rebeli.

Apelurile de ajutor vor fi lansate pentru toate regiunile afectate de dezastru, a adăugat el.

„Vom avea asistenţă care se va deplasa de aici, în nord-vest, dar nord-vestul este doar o parte a Siriei. Este, de asemenea, foarte important să avem grijă de oamenii de aici”, a declarat Griffiths.

Bilanţul victimelor din Siria a crescut luni. Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că peste 4.300 de persoane au fost raportate ca fiind ucise în nord-vestul ţării, iar peste 7.600 au fost rănite. Bilanţul morţilor furnziat de guvernul sirian se ridică la 1.414.
 

 

Sursa: Adevarul Zilei