Ciclonul Gabrielle din Noua Zeelandă: Noi avertismente de furtuni / Cel puţin cinci morţi şi mii de persoane dispărute

0
135

Cel puţin cinci persoane au murit, dar alte câteva mii sunt „de negăsit” în regiunile din Noua Zeeleandă devastate de ciclonul Gabrielle, pentru care joi dimineaţă s-au emis noi avertismente de furtună, relatează The Guardian.

Joi, la ora locală 14:30, erau 3.455 de persoane înregistrate de poliţie ca fiind „de negăsit”, deşi este probabil ca aceeaşi persoană să fie dată dispărută de mai multe ori. „Credem că majoritatea celor consideraţi necontactabili pur şi simplu nu pot lua legătura cu cei dragi, aşa că poliţia acordă prioritate celor care se află în zone izolate”, a declarat premierul Chris Hipkins, avertizând că există persoane pentru care poliţia are „îngrijorări serioase”.

După o vizită la Gisborne, Hipkins a descris pagubele ca fiind „extinse”, fiind încă nevoie de produse de bază precum alimente şi apă potabilă.

Premierul a descris ciclonul ca fiind un eveniment de proporţiile cutremurului din Christchurch din 2011.

Având în vedere amploarea pagubelor, Noua Zeelandă a solicitat joi dimineaţă ajutorul Australiei pentru a răspunde la dezastru.

Noua Zeelandă va fi nevoită să îşi reevalueze şi să îşi refacă infrastructura pentru a face faţă la fenomenele meteorologice extreme. „Nu există niciun dubiu că, la nivel de ţară, trebuie să analizăm rezistenţa infrastructurii noastre şi trebuie să facem acest lucru cu un sentiment de urgenţă mult mai mare decât am avut vreodată”, a subliniat premierul Chris Hipkins.

Şi în timp ce autorităţile se mobilizează pentru a acorda ajutor de urgenţă, în zonă au fost emise joi dimineaţă noi alerte de furtuni puternice vizând exact regiunile cele mai afectate, între care Bay of Plenty, Gisborne şi Hawke’s Bay, trei dintre zonele care au înregistrat unele dintre cele mai mari niveluri de inundaţii, pagube şi pierderi de vieţi omeneşti. Joi dimineaţă au fost emise noi ordine de evacuare pentru locuitorii din centrul Hawke’s Bay, iar celor din jurul Drumpeel Road li s-a spus să „plece imediat”.

Comunicaţiile către zonele cele mai afectate au rămas dificile, autorităţile bazându-se pe serviciul de comunicaţii prin satelit Starlink al companiei Space X a lui Elon Musk pentru a furniza internet în unele zone.

Până joi după-amiază, aproximativ 102.000 de gospodării erau încă fără energie electrică în întreaga Insulă de Nord.

Pe măsură ce apele inundaţiilor se retrag, ele dezvăluie distrugeri uriaşe: case scufundate parţial în nămol sau deplasate din temelii.

„Este pur şi simplu incredibilă amploarea devastării”, a declarat joi dimineaţă comandantul districtului de poliţie din est, Jeanette Park. „Când vezi, este greu de înţeles”, a mărturisit ea.

 

Sursa: Adevarul Zilei