Ministerul rus al Apărării anunţă că ucrainenii pregătesc o provocare în regiunea transnistreană. Replica autorităţilor de la Chişinău: Facem apel la calm

0
125

Ministerul rus al Apărării a publicat joi dimineaţă un comunicat în care anunţă că are informaţii conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană şi ar pune la care o operaţiune sub steag fals, în care ar invada Transnistria purtând uniforme ale armatei ruse. În replică, autorităţile de la Chişinău transmit că nu confirmă această informaţie şi fac un apel la calm.

Potrivit comunicatului de la Moscova, „în viitorul apropiat se pregăteşte o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unităţi ale forţelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formaţiei naţionaliste Azov. (…) Ca pretext pentru invazie, ar fi planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Pentru a face acest lucru,  ucrainenii care participă în acţiune vor fi îmbrăcaţi în uniforma Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse”, arată comunicatul Ministerului rus al Apărării.

„Ministerul rus al Apărării monitorizează îndeaproape situaţia de la graniţa Ucrainei cu Republica Moldovenească Transnistreană şi este pregătit să răspundă la orice schimbare a situaţiei” – se spune în finalul comunicatului.

În replică, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean, transmite că „autorităţile statutului nu confirmă informaţia difuzată în această dimineaţă de Ministerul rus al Apărării”.

„Facem apel la calm şi invităm publicul să urmărească sursele oficiale şi credibile ale Republicii Moldova”, spune Daniel Vodă, care dă asigurări că instituţiile Republicii Moldova „cooperează cu partenerii străini şi în cazul unor pericole la adresa ţării, vor informa neîntârziat opinia publică”.

Comunicatul de la Moscova a fost emis în ziua în care la preşedinta Maia Sandu este aşteptată la Bucureşti. Ea s-a întâlnit marţi, la Varşovia, cu preşedintele american Joe Biden, care „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Întâlnirea preşedintelui Joe Biden cu Maia Sandu şi referirea din comunicat la sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova vin în condiţiile în care se înmulţesc semnalele că Moscova ar pune la cale destabilizarea statului moldovean. 

În plus, Vladimir Putin a anulat marţi un decret care data din 2012 şi care stabilea principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse. În documentul anulat se stipula inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Moscova s-a arătat tot mai deranjată în ultimul timp de orientarea prooccidentală a conducerii de la Chişinău, în timp ce preşedinta Maia Sandu a anunţat că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat miercuri pentru Reuters că ţara sa este pregătită pentru „întregul spectru de ameninţări” din partea Rusiei. „Instituţiile noastre au planificat răspunsuri de-a lungul întregului spectru de ameninţări”, a spus el. „Bineînţeles că avem mijloace limitate, dar în acelaşi timp nu suntem singuri în acest sens”, a punctat Nicu Popescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Varşovia că România va sprijini Republica Moldova cu orice este necesar, „în orice scenariu”. 

 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.