Folosirea cuvintelor străine în limba rusă, interzisă. Lege promulgată de Vladimir Putin

0
146

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat marţi o lege care interzice, între altele, folosirea unor cuvinte străine, în cazul în care rusa este folosită ca limbă de stat – iar singurele excepţii fac cuvinte care nu au echivalent în rusă -, potrivit agenţiilor ruse de presă Tass şi RIA Novosti, relatează BFMTV.

EuroWeeklyNews anunţa, săptămâna trecută că această lege a trecut prin Parlamernt, şi aprecia că Moscova vrea ca, prin acest text, să protejeze limba şi cultura ruse, care ar fi ”ameninţate” de prezenţa unor cuvinte străine.

Legea introduce concepte ca ”dicţionare normative”, gramatici şi cărţi de referinţă care urmează să stabilească norme ale limbii ruse ca limbă de stat.

Agenţiile de presă scriu că, în anumite domenii, folosirea limbii ruse ca limbă de stat este obligatorie.

Între aceste sectoare, agenţia oficială rusă de presă Tass enumeră educaţia, presa, porţiuni ale culturii şi administraţiile.

Textele şi documentele urmează să fie publicate până la 1 ianuarie 2025, declară agenţiei RIA Novosti preşedinta Comisiei Culturii din Duma de Stat, Elena Iampolsakaia.

Urmează să fie editat un nou dicţionar, care să stabiească cuvinteke străine care vor putea să fie folosite în continuare.

Problema limbii ruse este foarte importantă la Moscova.

În 2014, o lege ucraineană care retrăgea rusei statutul de limbă oficială în anumite teritorii ucrainene, a contribuit la producerea unei fracturi cu Rusia, care a invadat ulterior Crimeea.

 

Sursa: Adevarul Zilei