Catedrala Notre Dame se va redeschide pentru turiști

0
118

Catedrala Notre Dame urmează să primească vizitatori la sfârşitul anului 2024, la mai bine de cinci ani după ce turla sa emblematică şi acoperişul s-au prăbuşit într-un incendiu, au anunţat luni oficialii francezi.

Proiectul de reconstrucţie de 865 de milioane de dolari a fost lansat în aprilie 2019, dar a progresat în ritmuri accelerate din cauza blocării cauzate de COVID-19, a unor descoperiri arheologice sub fundaţia bisericii şi a unui plan de modernizare controversat, scrie artnews.com.

„Supervizarea restaurării este încredinţată arhitectului Philippe Villeneuve”, a spus Biroul de Turism din Paris într-un comunicat, adăugând că „principiul general este de a reconstrui catedrala în mod identic, inclusiv turla”.

Reconstrucţia a început mai serios anul trecut, după doi ani de săpături în interiorul structurii istorice pentru a se asigura că aceasta era suficient de stabilă pentru ca artizanii să-şi înceapă munca.

Turla va fi reconstruită conform designului arhitectului Eugene Viollet-le-Duc, după ce preşedintele Emmanuel Macron a renunţat la planurile de a o înlocui.

Cu toate acestea, o renovare a interiorului catedralei a primit aprobarea Comisiei Naţionale pentru Patrimoniu şi Arhitectură din Franţa, grupul consultativ care supraveghează proiectele de restaurare de reper, în ciuda protestelor publice. Conform propunerii, noul interior ar putea include lucrări de artă din secolele XX şi XXI expuse lângă lucrările vechilor maeştri din colecţia catedralei şi un tabernacol reamenajat pentru a permite mai mult spaţiu vizitatorilor.

Guvernul francez a plănuit iniţial să redeschidă catedrala în vara anului 2024, la timp pentru Jocurile Olimpice de vară din acel an. În schimb, turiştii care vin la Paris pentru eveniment pot vizita expoziţia recent deschisă „Notre-Dame de Paris: în inima şantierului”, într-o galerie subterană de lângă catedrală. Expoziţia este dedicată procesului de reconstrucţie în desfăşurare, evidenţiind priceperea celor 1.000 de artizani din echipa de restaurare. Planul prevede materiale adecvate perioadei pentru a reconstrui structura, care include cherestea din 1.000 de copaci de 150 de ani pentru „Pădure”, aşa cum este cunoscut acoperişul de 800 de ani.

„Revenirea turlei pe cerul Parisului va fi, după părerea mea, simbolul pentru câştigarea bătăliei de la Notre Dame”, a declarat Jean-Louis Georgelin, generalul de armată care supraveghează proiectul de restaurare, pentru Associated Press.

 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.