Atac armat în Tel Aviv. Atacatorul este membru Hamas din Cisiordania

0
142

Trei persoane au fost rănite prin împuşcare la Tel Aviv, într-un ”atentat terorist” al cărui autor, un membru al mişcării islamiste palestiniene Hamas, a fost ucis prin împuşcare, anunţă poliţia israeliană, relatează AFP.

Tirurile au avut loc pe bulevardul Dizengoff, un loc frecventat noaptea, în centrul Tel Avivului, unde un atentat palestinian s-a soldat cu trei morţi în aprilie 2012, în timp ce opozanţi ai unui proiect de reformă judiciară a Guvernului lui Benjamin Netanyahu manifestează în oraş.

Hamasul a anunţat într-un comunicat că atentatul a fost comis de către un membru al aripii sale armate, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, Motaz Khawaja, în vârstă de 23 de ani, originar din oraşul Nilin, situat în apropiere de Ramallah, în Cisiordania ocupată.

Salah Khawaja, contactat telefonic de AFP la Nilin, a declatrat că a aflat de pe reţele de socializarre că fiul său Motaz Khawajah, un simpatizant al Hamas cunoscut, a fost autorul atentatului.

O ceremonie de condoleanţe a început în acest oraş, potrivit unui vecin.

Întrebat ce simte, Salah Khawajah a răspnuns că ”cred că este o reacţie normală a unui tânăr care vede zilnic nedreptatea şi omorurile comise de către armata israeliană”.

El a precizat că fiul său era celibatar şi managerul unui magazin în Nilin.

”Am evacuat trei răniţi prin împuşcare, unul în stare critică, un rănit grav şi un rănit uşor”, a anunţat, la postul public de televiziune Kan, directorul Magen David Adom (Mada), echivalentul israelian al Crucii Roşii, Eli Bin.

”Atentat grav la Tel Aviv (…). Îl felicit pe poliţistul care, într-un act curajos, l-a eliminat pe teroristul odios şi a salvat numeroase vieţi”, a declatrat ministrul israelian al Securităţii Interne Itamar Ben Gvir, citat într-un comunicat emis de biroul său.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită oficială la Roma, le-a urat o ”însănătoşire grabnică răniţilor”, într-o scurtă intervenţie televizată.

Poliţia israeliană nu a dezvăluit identitatea autorului tirurilor.

Atentatul are loc într-o atmosferă de tensiuni puternice şi unei reintensificări marcate a violenţelor legate de conflictul israeliano-palestinian, după intrarea în funcţie, la sfârşitul lui decembrie, a unuia dintre cele mai de dreapta Guverne din istoria Israelului, condus de către Benjamin Netanyahu.

Trei palestinieni – inclusiv doi combatanţi din cadrul mişcării Jihadul Islamic – au fost uciţi joi într-o operaţiune militară israeliană în nordul Cisiordaniei ocupate.

Jihadul Islamic şi Hamasul, altp mişcare islamictă palestiniană, au promis să le răzbune morţile.

Marţi, mai multe grupări armate palestiniene au îndemnat la răzbunarea a şase palestinieni – inclusiv a autorului unui atac în care au fost ucişi doi israelieni la sfârşitul lui februarie şi a cel puţin altor trei combatanţi -, ucişi într-un raid israelian în nordul Cisiordaniei.

Într-o scurtă vizită la Tel Aviv, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a pledat în favoarea unei ”dezescaladări”, în timp ce apeluri la calm ale ONU răsună în pustiu.

De la începutul acestui an, conflictul istraeliano-palestinian s-a soldat cu 78 de morţi în rândul palestinienilor – membri ai unor grupări armate şi civili, inclusiv minori – şi cu 12 morţi civili, inclusiv trei minori, un mort în rândul poliţiei şi moartea unei ucrainence, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP în baza unor surse oficiale israeliene şi palestiniene.

 

Sursa: Adevarul Zilei