Incidentul cu drona din Marea Neagră – Kremlin: „Relaţiile dintre Rusia şi SUA sunt la cel mai scăzut nivel”

0
168

Relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Statele Unite se află acum la cel mai scăzut nivel, într-o stare „lamentabilă”, dar Moscova nu a refuzat şi nu refuză niciodată un dialog constructiv, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând incidentul cu drona americană doborâtă deasupra Mării Negre, relatează agenţia rusă TASS.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la incident, dar nu a existat niciun contact la cel mai înalt nivel între Moscova şi Washington, a precizat Peskov. El a adăugat că „Rusia nu a refuzat niciodată dialogul constructiv şi nu îl refuză nici acum”.

Peskov a fost surprins de întrebarea dacă incidentul i-a fost raportat lui Putin: „Este cel puţin ciudat: cum vă imaginaţi că şeful statului, comandantul suprem, nu a fost informat despre incident? Desigur că i-a fost raportat”, le-a spus Peskov jurnaliştilor.

„În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, ştim că acestea se află probabil la cel mai scăzut nivel, într-o stare lamentabilă. Desigur, fiecare dintre ţări îşi va apăra interesele în cadrul dialogului. Dar, în acelaşi timp, Rusia nu a refuzat niciodată un dialog constructiv, nu refuză nici în continuare”, a spus el.

Pe de altă parte, Moscova contestă versiunea americană a incidentului şi susţine că între drona americană şi avioanele ruseşti nu a existat niciun context fizic, iar drona americană s-ar fi prăbuşit, de fapt, din cauza unei defecţiuni, astfel că Rusiei nu-i revine nicio responsabilitate pentru acest incident.

„Vă sugerez să vă concentraţi asupra declaraţiei Ministerului Apărării, care afirmă clar că nu au fost folosite arme şi că nu a existat niciun contact fizic”, a subliniat Peskov.

În schimb, partea rusă a aruncat vina pe SUA, afirmând că drona americană spiona pentru Ucraina şi că nu avea ce să caute în regiune, iar Washingtonul nu face decât să escaladeze conflictul şi să-l transforme într-o confruntară militară directă. 

SUA au calificat acţiunile Rusiei drept „nesăbuite, nesigure din punct de vedere ecologic şi neprofesioniste”.

 

Sursa: Adevarul Zilei