Proiectul de lege pentru ca primăriile să aibă un cuvânt de spus în autorizarea sălilor de jocuri de noroc, depus în Parlament

0
141

Deputaţii USR,Beniamin Todosiu şi Victor Ilie, au depus un proiect de lege în Parlament, astfel încât primăriile să aibă un cuvânt de spus în autorizarea sălilor de jocuri.

 „Sute de mii de români sunt dependenţi de jocurile de noroc şi un procent îngrijorător dintre aceştia au avut cel puţin o tentativă de sinucidere. În fiecare an, statul cheltuie aproape 500 de milioane de lei pentru tratamentul şi recuperarea persoanelor dependente de jocuri de noroc. Iată de ce este nevoie de o modificare a legislaţiei, astfel încât sălile de jocuri de noroc să poată fi înfiinţate doar în condiţii stricte şi doar cu avizul administraţiei locale, care reprezintă practic comunitatea locală”, a afirmat deputatul USR de Alba Beniamin Todosiu, conform comunicatului de presă al partidului.

Sursa citată mai spune că jocurile de noroc sunt o problemă majoră în România, iar numărul dependenţilor de „păcănele” creşte direct proporţional cu numărul sălilor de jocuri.

De asemenea, acestea pot avea un impact negativ asupra zonei în care sunt amplasate, prin degradarea treptată a vieţii sociale din cadrul acesteia, mai transmite USR.

„Dacă te-ai uitat la orice eveniment sportiv la TV, ai fost cu siguranţă asaltat de reclamele la jocuri de noroc. Sălile de jocuri de noroc sunt însă răspândite şi fizic: sunt amplasate în cele mai aglomerate locuri din oraşe, lângă primării, lângă biserici. Este inacceptabil ca autorităţile locale să nu aibă niciun cuvânt de spus asupra acestui fenomen, care riscă să distrugă vieţi”, a explicat deputatul USR de Braşov Victor Ilie, potrivit sursei menţionate.

Noul proiect depus vine în completarea demersurilor USR pentru interzicerea sălilor de jocuri de noroc lângă şcoli şi interzicerea publicităţii stradale la jocurile de noroc.

În România, există peste 11.000 de agenţii de pariuri sportive şi 73.000 de aparate mecanice, ceea ce înseamnă patru aparate la mia de locuitori.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege care prevede că nu pot fi obţine autorizaţii pentru jocurile de noroc în spaţii aflate în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali de şcoli, locuri de joacă pentru copii, bănci, aşezăminte culturale, sănătate sau religioase. Iniţiativa legislativă a USR urmează să fie votată de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

 

Sursa: Adevarul Zilei