Iohannis: Democraţiile trebuie să rămână unite în apărarea valorilor şi viziunii lor comune asupra lumii

0
132

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul celei de a doua ediţii a Summitului pentru Democraţie, găzduit de Statele Unite ale Americii, în care subliniază că, în contextul actual, democraţiile trebuie să rămână unite în apărarea valorilor şi viziunii lor comune asupra lumii.

„Când ne-am reunit pentru primul Summit pentru Democraţie, ne-am angajat să protejăm valorile în care credem pentru siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor noştri. Ulterior acestui moment, în 2022, democraţia a fost atacată în cel mai flagrant mod prin războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Angajamentele noastre sunt, astfel, şi mai relevante astăzi. Democraţiile trebuie să rămână unite în apărarea valorilor şi viziunii lor comune asupra lumii. Ne-am dovedit deja forţa prin sprijinul acordat împreună Ucrainei, dar şi prin creşterea capacităţii noastre de a rezista ameninţărilor tot mai mari. Am arătat că democraţiile noastre sunt durabile şi reziliente şi aşa trebuie să rămână. Acest fapt se traduce, de asemenea, prin continuarea muncii noastre acasă în domenii care rămân esenţiale pentru consolidarea democraţiilor noastre”, a afirmat şeful statului în mesaj.

El a prezentat pe scurt câteva dintre principalele realizări ale României de la ultimul Summit pentru Democraţie.

„Eforturile României de combatere a extremismului au fost integrate într-o Strategie naţională cu accent pe prevenţie, educaţie, evaluarea ameninţărilor şi colectarea de date relevante privind infracţiunile motivate de ură. România coordonează, împreună cu Suedia, o cohortă privind egalitatea de gen ca o condiţie prealabilă pentru democraţie. Rezultatele sale vor stimula iniţiativele viitoare. De asemenea, luptăm deja de mulţi ani cu hotărâre împotriva traficului de persoane. Mecanismul naţional de identificare şi referire a victimelor a fost revizuit anul trecut. Am luat măsuri suplimentare pentru a proteja un număr de peste 3,6 milioane de refugiaţi din Ucraina care au intrat în România. O problemă sensibilă vizează protecţia copiilor şi de aceea înregistrarea tuturor copiilor din Ucraina, cu sprijinul UNICEF, include un control al traficului de copii”, a subliniat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că „România a crescut, în ultimele trei decenii, fiind în prezent un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră şi nu numai”.

„Vom continua să lucrăm şi să protejăm ceea ce am realizat. Nu suntem singuri. Împreună cu democraţiile din întreaga lume, trebuie să sprijinim acum lupta tuturor celor care se străduiesc din răsputeri pentru un viitor democratic, care să le permită să facă propriile alegeri”, a conchis Klaus Iohannis. 

 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.