Augustin Zegrean: Pensiile magistraţilor sunt pensii de serviciu, toţi judecătorii din lume au pensii altfel decât poporul din care fac parte

0
162

Fostul preşedintele al CCR Augustin Zegrean a declarat că pensiile magistraţilor sunt pensii de serviciu şi toţi judecătorii din lume au pensii altfel decât poporul din care fac parte.

El a arătat că Parlamentul poate să taie din aceste pensii, dar ce nu poate să facă este să aplice legea retroactiv. Despre situaţiile în care judecători au ieşit cu pensie mai mare ca salariu, Augustin Zegrean a afirmat că ”acolo este o greşeală de aplicare a legii.

”Pensiile magistraţilor sunt pensii de serviciu. Speciale le-a spus presa, dar ele sunt pensii de serviciu. Nicăieri nu s-a spus că nu e constituţională, în toată lumea a existat, toţi judecătorii din lume au pensii altfel decât poporul din care fac parte. În America de exemplu, exemplul de democaţie americană, judecătorii nu au pensii, nu au sistem de pensii, primesc salariu până la sfârşitul vieţii. Dacă nu mai pot să lucreze, nu primesc pensie, primesc salariu ca şi cum ar fi în funcţie”, a spus fostul preşedinte al CCR la Prima News.

Întrebat dacă Parlamentul poate să taie aceste pensii, Zegrean a spus: ”Da, poate, sigur că poate. (..) Parlamentul poate să taie, pentru că este practică a CEDO, care spune că legile nu garantează cuantumul pensiei ci doar existenţa ei. Ce nu poate să facă Parlamentul şi văd că se îndârjesc să facă este să aplice legea retroactiv, asta nu pot să facă”.

El a explicat că o astfel de tăieri funcţionează ”numai pentru viitor, nu pentru cei aflaţi în plată”.

Despre situaţiile în care judecători au ieşit cu pensie mai mare ca salariu, Augustin Zegrean a afirmat că ”acolo este o greşeală de aplicare a legii” şi că pentru a se corecta acest lucru este foarte simplu, şi anume cel care i-a dat pensia poate să îi corecteze.

”Casa de Pensii, cel care a stabilit pensia a greşit. Nu ştiu cum s-a putut ajunge la acest calcul”, a spus el.

Despre pensiile militare, Zegrean a menţionat că şi acelea sunt pensii de serviciu dar acolo lucrurile sunt mai complicate pentru că ei nu au avut contributivitate foarte multă vreme. ”În general, peste tot în lume nu se pune problema ca militarii să contribuie pentru pensii, ei au un statut special”, a spus Zegrean. 

 

Sursa: Adevarul Zilei