USR: Legile Educaţiei rămân nereformate. PNL şi PSD nu vor binele elevilor, ci să-şi scape colegii de acuzaţiile de plagiat

0
116

Reprezentanţii USR au precizat că PSD şi PNL nu au realizat nicio reformă majoră în noile legi ale Educaţiei, după dezbaterile din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor şi adaugă că partidul a votat împotriva acestor legi, a căror formă venită de la Guvern a suferit modificări care le îndepărtează şi mai mult de tot ceea ce ar trebui să însemne un sistem de educaţie modern, evoluat, adaptat nevoilor elevilor şi profesorilor.

Potrivit comunicatului de presă al USR, mai grav ar fi că deputaţii coaliţiei PSD-PNL-UDMR au adoptat, marţi, un amendament al PSD care prevede, în ceea ce priveşte plagiatul, că „nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie”.

„Cu proaspătul amendament adoptat astăzi, domnii Ciucă şi Bode vor invoca faptul că au până la 90% din lucrările lor doar nişte erori materiale de citare. În loc să ne uităm la ţările civilizate ca modele de a genera excelenţă academică, partidele de la guvernare au o altă prioritate: să îşi scape colegii plagiatori de tinichelele legate de coadă”, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie, conform sursei citate.

USR a depus mai multe amendamente la legile Educaţiei propuse de ministrul Ligia Deca, pentru a se putea vorbi despre schimbări reale în sistemul de învăţământ, însă niciunul dintre acestea nu a fost adoptat, mai indică sursa menţionată.

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a dat, marţi, vot pe legea învăţământului universitar din cadrul legilor educaţiei naţional, adoptând un amendament PSD care prevede, la capitolul plagiat, că nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie.

Proiectele lelgilor educaţiei naţionale urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat iar ulterior vor merge la Senat, for decizional.

 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.