Comisia Europeană ameninţă Polonia cu un nou infringement, din cauza Comisiei de anchetă a ”influenţei ruse”

0
119

Comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders denunţă marţi înfiinţarea unei Comisii de anchetă a ”influenţei Rusiei” în Polonia, în măsură să condamne oficiali politici fără controlul unui judecător, şi ameninţă Varşovia cu o nouă procedură de infringement, relatează AFP.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat luni înfiinţarea acesteo Comisii, o entitate catalogat drept ”anticonstituţională” şi ”stalinistă” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, odată cu apropierea alegerilor legislative din toamnă.

Această Comisie, alcătuită din nouă membri aleşi de către Camera inferioară a Parlamentului polonez, dominată de tabăra naţionalist-populistă aflată la putere, va putea să decidă dacă lideri politici polonezi au sucombat sau nu unei influenţe ruseşti în perioada 2007-2022, şi să-i condamne – fără control judiciar, trag un semnal de alrmă unii observatori.

Persoanei găsite vinovată i se poate interzice accesul la funcţii publice cu acces la finanţe publice şi la informaţii clasidicate, pe o perioadă de zece ani.

Puterea populistă de la varşovia consideră că această Comisie este indispensabilă în vederea eliminării influenţei ruse în Polonia, o aliată loială a Ucrainei, atacată de Rusia.

Statele Unite şi-au exprimat ”îngrijorarea” faţă de înfiinţarea acestei Comisii de anchetă, care s-ar putea ”amesteca în alegerile libere” din toamnă.

 

 

 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.