Belgia investighează dacă armele sale furnizate Ucrainei sunt folosite pentru atacuri în Rusia

0
108

Belgia va cere Ucrainei clarificări cu privire la rapoartele potrivit cărora puşti fabricate în Belgia au fost folosite de forţele pro-ucrainene pentru a lupta împotriva trupelor ruseşti dincolo de graniţa din vest cu Rusia, a declarat luni premierul belgian Alexander De Croo, citat de Reuters.

Sâmbătă, The Washington Post a relatat că luptătorii anti-Kremlin care au lansat luna trecută un atac transfrontalier din Ucraina în regiunea rusă Belgorod au folosit vehicule tactice oferite iniţial Ucrainei de Statele Unite şi Polonia şi au avut puşti fabricate în Belgia şi Republica Cehă.

„Ministerul nostru al Apărării şi agenţiile sale de informaţii au început o anchetă şi cer informaţii pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate”, a declarat De Croo la Radio 1 din Belgia.

„Armele europene sunt livrate Ucrainei cu condiţia ca acestea să fie folosite pe teritoriul ucrainean cu scopul de a apăra acest teritoriu. Şi avem controale stricte pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă”, a mai spus el.

De Croo a refuzat să comenteze posibilele consecinţe în cazul în care rapoartele vor fi confirmate. „Nu trebuie să ne pripim aici”, a spus premierul. „Dar analizăm situaţia şi vom lua acest lucru foarte în serios”, a punctat el.

 

Sursa: Adevarul Zilei