Lovitură pentru români: Ratele cresc din nou de la 1 octombrie. Nici cei cu IRCC nu scapă

0
133

Românii primesc o nouă lovitură la începutul lunii octombrie! Indicele IRCC crește din nou, iar asta aduce o nouă majorare a ratelor. Cei care au credite calculate în funcție de acest indice vor plăti rate aproape la fel de mari sau chiar mai mari decât cei care au credite calculate în funcție de ROBOR. 

Practic, trecerea de la ROBOR la IRCC pe care au făcut-o aproximativ 17.000 de oameni anul trecut a fost doar o soluție temporară. Specialiștii vin și cu un avertisment: suprataxarea băncilor s-ar putea răsfrânge asupra dobânzilor.

 
În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC. Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial.
 
IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.
 
IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
 
 
IRCC, folosit la creditele cu dobândă variabilă contractate după mai 2019, pare că s-a stabilizat în jurul valorii de 6% pe an. Trimestrul aprilie-iunie din 2023 este deja al patrulea apropiat de valoarea enunțată mai sus.
 
În ultimele 9 luni, IRCC a fost de 5,71% în trimestrul III din 2022, 5,98% în trimestrul IV, apoi 5,94% în trimestrul I din 2023.
 
ROBOR la trei luni s-a stabilizat de peste o lună de zile la valoarea 6,40%. Anterior, indicele și-a menținut trendul lent, dar susținut, de scădere, pornit încă de la începutul anului.
 
Pe 3 ianuarie 2023, ROBOR la 3 luni era de 7,56%, iar până astăzi a scăzut constant, oprite doar de scurte perioade de stagnare.
 
Astfel, ROBOR la 3 luni și IRCC s-au apropiat foarte mult în ultimele trimestre, după că scăderea ROBOR a coincis cu creșterea IRCC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.