PASTILA PENTRU SUFLET

0
80

Pilda zilei

Secerişul

Un tânăr se plângea duhovnicului său aşa: 
– Părinte, mă spăimântă mărimea lucrării mântuirii. Văd înaintea mea o întindere fără capăt.? 
Preotul surâse blajin şi-i răspunse: 
– Copilul meu, săvârşeşti o mare greşeală făcând aşa. 
Tânărul nu pricepea. 
– De ce, părinte? 
Părintele îi zise: 
– Ai fost la ţară şi ai văzut secerători. Ei, dragul meu, n-ar mai secera niciodată dacă s-ar uita la cât au de secerat. Ci ei ştiu un lucru: că trebuie să înceapă să secere şi încep. Cel mult, se întreabă cât vor secera într-o dimineaţă, şi aşa, lucrul nu li se pare greu. După ce l-au sfârşit, se gândesc că vor secera, tot atâta în cuprinsul după amiezei. Şi aşa, zi cu zi, ei seceră, fără să se uite la întinsoarea ogorului, până ce se trezesc că au isprăvit. Astfel munca lor e uşurată şi izbânda sigură.
Preotul se opri puţin, după care zise: 
– Aşa fă şi tu: nu te uita la întinderea lucrării mântuirii tale, că n-o mai începi niciodată, ci lucrează ceas cu ceas la ea, pe cât poţi mai bine, şi te vei asemăna secerătorului despre care ţi-am vorbit. 

Tradiții de Sfântul Ignatie Teoforul

*Sărbătoarea din 20 decembrie, închinată Sfântului Ignatie al Antiohiei, este cunoscută în tradiţia populară sub numele de Ignatul porcilor. Numele de ignat, o tradiţie de tăiere a porcilor, are un singur element comun cu numele Sfântului Ignatie ,vărsarea de sânge petrecută cu secole în urmă la data de 20 decembrie.

*Tradiţia populară spune că, în ajunul ignatului, fiecare porc îşi visează sfârşitul. De aceea, din această zi, porcii nu se mai îngraşă.

*În ziua Sfântului Ignatie, porcul din gospodării se taie. Doar bărbații se ocupă de acest ritual, iar acela ce va sacrifica porcul trebuie să fie om curat, fără păcate. Ca și omul, și gospodăria trebuie să fie sfințită.

*Femeile nu trebuie să participe la tăierea porcului, căci se spune că animalul nu ar muri ușor. Motivul este mila pe care femeile o simt.

*Înainte de sacrificarea animalului, porcul este semnat cu o tăietură în formă de cruce. Crucea se face pe spate și pe frunte, iar bărbatul trebuie să spună “În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”.

*O altă tradiție românească spune că, dacă vezi sânge în ziua de Ignat, ești ferit de boli pe tot anul următor.

*Pentru copiii din familia gospodarului care sacrifică un porc există o tradiţie specială: bunica rosteşte o rugăciune pentru sănătatea familiei, iar copiilor li se face o cruce pe frunte, cu sângele animalului sacrificat, pentru ca aceştia să fie apăraţi în timpul anului de boli. După tăierea porcului, gospodarul este atent la organele interne ale sacrificatului, pentru că acestea au o anumită semnificaţie şi sunt remedii pentru tratarea unor boli de care suferă oamenii şi animalele din gospodărie.

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.