Atac cibernetic în 15 spitale din România. Nu se pot înregistra serviciile medicale, camerele de gardă sunt pline de pacienți

0
77

15 spitale nu pot raporta servicii medicale din cauza unui atac cibernetic suferit luni dimineață. 

15 spitale nu pot raporta servicii medicale din cauza unui atac cibernetic suferit luni dimineață. Printre acestea se numără cel puțin trei spitale din București: Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni. Aceste unități medicale foloseau un sistem informatizat pentru gestionarea serviciilor medicale, care a fost afectat de atacul asupra serverului unei companii de IT.

În lipsa funcționării acestui sistem, spitalele se confruntă cu dificultăți în raportarea și decontarea serviciilor medicale furnizate. Acest lucru poate avea consecințe financiare semnificative pentru spitale, deoarece acestea nu vor putea obține fonduri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru serviciile prestate.

Situația este critică la Institutul Marius Nasta, unde un număr mare de pacienți așteaptă în camera de gardă din cauza incapacității de a opera serviciile medicale în sistemul afectat de atacul cibernetic. Este necesară o soluție urgentă pentru remedierea problemei și restabilirea funcționării normale a sistemului de gestionare a serviciilor medicale în aceste spitale.

„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.
DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

În Bucureşti,printre unităţile sanitare afectate se află spitalele ”Marius Nasta” şi ”Bagdasar Arseni”, Colţea şi Fundeni.
”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public În momentul de faţă funcţionăm în offline.Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.