Ratele la creditele NOUA CASĂ, mai mari decât cele la credite imobiliare clasice

0
53

Paradox uriaș! Creditele Noua Casă au ajuns să fie mai scumpe decât creditele ipotecare, în condițiile în care acestea ar fi trebuit să ofere dobânzi mai mici pentru românii împovărați deja de scumpiri. La un credit Noua Casă, dobânda este variabilă pe toată perioada. Specialiștii spun că la un credit ipotecar se poate opta între dobândă fixă sau variabilă pe toată perioada de creditare sau fixă o anumită perioadă. 

Practic, în prezent principalul avantaj al creditului de tip Noua Casă rămâne avansul mic la achiziționarea unei locuințe, dar pe de altă parte este limitată și valoarea achiziției la cel mult 70.000 de euro, adică în cel mai bun caz un apartament cu 2 camere într-un oraș mai mic. La locuințele de peste acest prag se cere un avans de 15%, la fel ca la creditele ipotecare standard, potrivit Realitatea Plus. 

La un credit Noua Casă, dobânda este variabilă pe toată perioada. Specialiștii în creditare spun că la un credit ipotecar se poate opta între dobândă fixă sau variabilă pe toată perioada de creditare sau fixă o anumită perioadă. Ceea ce înseamnă că dobânda va putea fi mai mică.

Rata la un credit Noua Casă pentru un credit de 280.000 lei contractat pe o perioadă de 30 de ani, cu dobânda de 7,71 (IRCC+1,90%) este de 2.029 lei, potrivit finzoom.ro. Pe de altă parte, aceeași sumă, aceeași perioadă, la un credit ipotecar cu dobândă fixă, apoi variabilă (5.79% fixă în primii 3 ani, ulterior variabilă IRCC + 2.10%), rata ar fi de 1.641 lei.

Rata la creditul ipotecar cu dobândă fixă 3 ani este mai mică cu aproape 400 de lei decât rata lunară la un credit Noua Casă. Dezavantajul la creditul ipotecar este un avans mai mare, de 15%, potrivit ziare.com.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.