Guvernul a extins acordarea indemnizației de 41,5% din salariul mediu brut și altor categorii de profesioniști

0
639

Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, în sensul extinderii acordării indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor categorii de profesionişti.

”Am aprobat OUG de la Ministerul Muncii prin care extindem acordarea indemnizației pentru profesioniști și alte persoane, respectiv pentru cei care au realizat venituri înaintea instituirii stării de urgență în baza unor contracte pe drepturi de autor și dreptrui conexe. Indemnizația se va acorda doar persoanelor care au beneficiat pe perioada stării de urgență /alertă de indemnizația pentru întreruperea activității. 

Este o cerință în special din mediul cultural de a extinde plata acestei indemnizații”, a declarat Cîțu.

Premierul a adăugat că măsura se va extinde până la finalul stării de alertă şi trei luni după aceea.

”Toţi cei care se încadrează în actul normativ vor beneficia. Pentru toate persoanele care beneficiază de acest drept se reglementează actualizarea nivelului câştigului salarial, al salariului mediu brut, la valoarea prevăzută de Legea 16/2021 a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021, deci se actualizează şi salariul mediu brut. Toate persoanele care îndeplinesc criteriile se vor califica, că sunt 5.000, că sunt 30.000, câte vor fi, se vor califica”, a mai spus Cîţu.

Proiectul de OUG vizează completarea Ordonanţei 132/2020 în sensul „extinderii acordării indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanelor care au avut încheiate înainte de instituirea stării de urgenţă contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe şi care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (4) din OUG 30/2020”.

„Astfel şi aceste categorii de profesionişti vor putea beneficia de o formă de sprijin în condiţiile reluării activităţilor din domeniile de activitate respective, însă cu limitările prevăzute de actele normative prin care se stabilesc regulile de desfăşurare a acestora”, se spune în nota de fundamentare a proiectului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.